Κάθε φορά που θα γίνει κάποιο γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα, συνήθως σπεύδουν επιτόπου που διάφοροι αξιωματούχοι. Και περηφανεύονται γι' αυτό και το λένε τα ραδιόφωνα. Μόνο που για μένα, μόνο κακό μπορούν να κάνουν σ' αυτούς που είναι πραγματικά αρμόδιοι. Γίνεται σεισμός και τρέχει ο υπουργός (μπορεί και κλιμάκιο υπουργών) μαζί με κάμποσους ανθρώπους που έχουν να κάνουν δουλειά. Να ενημερωθεί λέει επιτόπου. Γιατί, αν δεν τα δει με τα ματάκια δεν τους πιστεύει; Πρέπει δηλ. εκεί που έχουν τις φούριες τους (από το δουν αν έπαθε κάνας άνθρωπος κάτι μέχρι να καθαρίσουν τα μπάζα ή να δουν ποια κτίρια είν' εντάξει και ποια έχουν τα θεματάκια τους) να πρέπει να εξηγούν και στον υπουργό ή τον άλλον αξιωματούχο το γιατί θα πρέπει να γιατί θα πρέπει να γίνει η κάθε ενέργεια; Η ενημέρωση αυτή δεν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων αν χρειάζεται να υπογραφούν κάποιες αποφάσεις ή να γίνει κάποια επιπλέον κινητοποίηση άλλων πιο κατάλληλων για το χειρισμό του προβλήματος; Είναι τόσο γνώστης ο υπουργός που η επιτόπου παρουσία του είναι απαραίτητη αφού αυτός μπορεί να δώσει τις σωστές οδηγίες κατευθείαν;
Αφορμή για τα παραπάνω ο σημερινός σεισμός στην Κρήτη. Που διάβασα ότι πήγε επιτόπου ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής. Αυτός καλά έκανε αφού είναι γνώστης του θέματος και ξέρει από τέτοιες επεμβάσεις (της ΕΜΑΚ). Αλλά το καλοκαίρι, με τις φωτιές που κατάκαψαν την Ελλάδα, διάβασα δηλώσεις του τότε υπουργού Χρυσοχοΐδη πως ήταν στο μέτωπο της φωτιάς και μάλιστα δούλευε μάνικα. Μα είμαστε σοβαροί; Από πού κι ως πού; Νομικά σπούδασε και καριέρα στην πολιτική έκανε. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή του δείξανε πώς χειρίζεται κανείς τη μάνικα, δεν ήταν υπουργός για να είναι στην πρώτη γραμμή και να σβήνει τις φωτιές αυτοπροσώπως. Ήταν για να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην χρειαστεί να δουλέψει κανένας πυροσβέστης - αν και, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικά δυνατό. Ήταν υπουργός για να προσλάβει τους ανθρώπους που χρειάζονται, να αγοράσει ή να νοικιάσει τα μέσα που χρειάζονται και την ώρα της φωτιάς να υπογράψει αν χρειαζόταν κάποια υπουργική απόφαση που θα του ζητούσαν αυτοί που έχουν σαν βασική ή παράπλευρη (οι εθελοντές) δουλειά το σβήσιμο των πυρκαγιών.
Αυτός είναι ο ρόλος του υπουργού (και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού). Ακόμα και εκ των υστέρων η επίσκεψη έχει περισσότερο στόχο τις δημόσιες σχέσεις και να φανεί πως κάποιοι ενδιαφέρονται για τα θύματα της καταστροφής (μέχρι τώρα ανέφερα σεισμούς, φωτιές, να προσθέσω και τις πλημμύρες αλλά και άλλα δύσκολα καιρικά φαινόμενα) παρά την ουσία. Γιατί δηλαδή, αν δει ο υπουργός τους αποκλεισμένους απ' τα χιόνια στην εθνική θα πάρει μέτρα ενώ αν δεν τους δει δεν υπάρχουν και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι; Ή είναι δουλειά του να πάρει το γκρέιντερ να καθαρίσει το χιόνι;
Το καλοκαίρι στο χωριό είχαμε προβλήματα με το νερό. Είναι μια χρόνια κατάσταση. Πριν σχεδόν 50 χρόνια αγοράστηκε με εισφορές των κατοίκων μια πηγή αρκετά μακριά απ' το χωριό. Χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να έρθει το νερό αυτό στα σπίτια μας. Κι αφού ήπιαμε και ξεδιψάσαμε κάποια στιγμή ήρθαν οι συνενώσεις των κοινοτήτων και το νερό αυτό το διαχειριζόταν ο δήμαρχος του νέου δήμου. Και μια ποτοποιία του Πλωμαρίου μεγάλωσε τις δουλειές του κι έχτισε καινούριο εργοστάσιο ούζου στα όρια του χωριού και συμφώνησε με τον (τότε δήμαρχο) να έχει όσο νερό χρειάζεται απ' το νερό του χωριού γιατί θα έδινε δουλειά σ' άλλα 5 - 6 άτομα. Και το χωριό άρχισε πάλι να μην έχει νερό. Παράλληλα βέβαια, επειδή είπαμε πως η πηγή απέχει αρκετά χιλιόμετρα, το σύστημα μεταφοράς του νερού παρουσιάζει διάφορα προβλήματα. Κι όποτε δεν έχει νερό η απάντηση είναι πως υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς κι όχι η υδροδότηση του εργοστασίου.
Γιατί τα έγραψα όλ' αυτά για το χωριό; Γιατί αυτό που γίνεται σε μεγάλη κλίμακα με τους επιτόπου γίνεται και σε μικρή: ψάχναμε τον πρόεδρο του χωριού για να δούμε τι θα γίνει με το νερό κι αυτός δεν βρισκόταν γιατί - λέει - ήταν στο βουνό να διορθώσει το πρόβλημα του συστήματος μεταφοράς. Είναι υδραυλικός; Όχι; Είναι μηχανικός; Όχι. Τότε; Δεν θάταν καλύτερα να ήταν στο γραφείο του και να παίρνει τηλέφωνο απ' το πρωί μέχρι το βράδυ την ΔΕΥΑΛ (τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης) να έρθει να φτιάξει τη βλάβη; Η ΔΕΥΑΛ πληρώνεται για το νερό, αυτή είναι η υπεύθυνη κι ο τοπικός πρόεδρος εκεί πρέπει να πιέσει για αποκατάσταση (ή αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει βλάβη αλλά είναι η υδροδότηση του εργοστασίου που προκαλεί έλλειψη, αυτή είναι που μπορεί να κάνει ρυθμίσεις). Αντί γι' αυτό όμως, ο πρόεδρος ήταν επιτόπου. Κι αυτός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.