Υλικά
20 - 30 κομμάτια κολοκύθα άσπρη (μεγάλο, στρογγυλό)ασβεστόνερο
1 κουταλιά + 1/2 κουταλάκι ξινάδα (λεμόντουζου = κιτρικό οξύ σε σκόνη)
αμύγδαλα ασπρισμένα, και χωρισμένα στη μέση.
1 κιλό ζάχαρη
2 καλογεμάτες κουταλιές γλυκόζη
2 - 3 βανίλιες
Εκτέλεση
Κόβω και καθαρίζω το κολοκύθι από τη φλούδα του απέξω. Το κόβω σε μικρά κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος που θέλω (σερβίρω ένα κομμάτι κάθε φορά) και για πιο όμορφο το κόβω με φόρμα (ένα αυλακωτό εργαλείο).Βάζω τα κομμάτια σε ασβεστόνερο για 4 - 5 ώρες μέχρι να σκληρύνουν.
Ξεπλένω τα κομμάτια πολύ καλά (να φύγουν τα υπολείμματα του ασβέστη) και τα ζεματάω ώσπου να μαλακώσουν! (Φαίνεται παράξενο που απ' τη μια τα σκληραίνω κι απ' την άλλη τα μαλακώνω, αλλά έτσι πρέπει, το κάθε πράγμα έχει το νόημά του: με τη σκλήρυνση αποκτάνε μια τραγανή γεύση και με το μαλάκωμα μπορούμε να τα μασουλήσουμε!).
Όταν κρυώσουν, βάζω σε ένα μπολ νερό με μια κουταλιά (ή και παραπάνω) ξινάδα, ρίχνω μέσα το κολοκύθι και τ' αφήνω για μια ώρα περίπου.
Μπήγω σε κάθε κομμάτια ένα - δυο φέτες από αμύγδαλο. Γίνεται πολύ όμορφο όταν μπουν τρία μυγδαλάκια ώστε να σχηματίζουν λουλουδάκι.
Αφήνω το κολοκύθι σε μια πετσέτα να στραγγίξει από τα νερά.
Βράζω τη ζάχαρη με νερό και φτιάχνω σιρόπι, μισοδεμένο και το αφήνω να κρυώσει.
Βάζω το κολοκύθι στο (κρύο) σιρόπι και το αφήνω για 3 ώρες τουλάχιστον (ή και για μια νύχτα).
Βράζω το σιρόπι με το κολοκύθι μέχρι να δέσει το σιρόπι (να κομπιάζει όταν το στάζω σε ποτήρι με κρύο νερό). Όταν σβήσω τη φωτιά ρίχνω τη βανίλια και μισό κουταλάκι ξινάδα και ανακατεύω ελαφρά.
Βάζω το γλυκό σε βάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.