Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Λήμνος - το νησί

Ιδού λοιπόν να γράφω από την ταμπλέτα που απόκτησα πρόσφατα, τελευταίος από την οικογένεια, μετά από προτροπή της Μαρίας που κι αυτή δεν την έχει πολύν καιρό αλλά την βολεύτηκε εξαιρετικά. Για τη Λήμνο, λοιπόν. Που ξεκίνησα ήδη να γράφω (κι είχα βάλει τίτλο Λήμνος τις προάλλες, αλλά τον άλλαξα αφού εκεί έγραφα για τις συγκοινωνιακές δυσκολίες που έχει το νησί). Τη Λήμνο που έχει τη χάρη να κάθεσαι και ν' απολαμβάνεις από κει ένα ηλιοβασίλεμα πίσ' απ' τον Άθω!

Τη Λήμνο που άλλος τη λατινογράφει σωστά Limnos αλλά τώρα τελευταία γίνετα μόδα το Lemnos (που μάλλον απ' τους Αγγλομαθείς της συμφοράς ξεκίνησε) και που έχει χιλιόμετρα παραλίας αλλού οργανωμένης με ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ κι αλλού απλή, ανεπιτήδευτη, αλλά όχι πάντα εύκολα προσιτή  (πολλές φορές για να φτάσεις χρειάζεται να περάσεις χωματόδρομο).
Όμως, όπου και να πήγαμε παντού ήταν καθαρά και περιποιημένα. Στις παραλίες δε που λέγαμε, σε τακτά διαστήματα καμπίνες, ντουζ και βαρέλια για σκουπίδια  (με χοντρή μαύρη σακούλα μέσα που γύριζε στα χείλια κι ήταν στερεωμένη για πλήρη καθαριότητα).
Και σε μια απ' τις παραλίες υπήρχε σύστημα Seatrac. Τι είν' αυτό; Είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό γι' αυτό στη Σχεδία (άλλη μια φορά, πολύτιμη πηγή πληροφοριών που δυστυχώς δεν υπάρχει ηλεκτρονικά) κι έτσι το ήξερα. Είναι ένα σύστημα για να μπαίνουν στη θάλασσα άτομα με κινητικά προβλήματα. Αυτόνομο ενεργειακά αφού τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που την παίρνει από ένα ηλιακό πάνελ!
Απ' όσο θυμάμαι, είναι πρόσφατη πατέντα από το πανεπιστήμιο Πάτρας και έχει μπει σε 25 παραλίες σ' όλη την Ελλάδα. Μια απ' αυτές, ο Ρωμέικος Γιαλός, στη Μύρινα!
Κι επειδή έχω και μια λόξα να ψάχνω για (δημόσιες) τουαλέτες (δηλ. για την ακρίβεια, ανάγκη τις έχω γι' αυτό τις ψάχνω) να δώσω εύσημα στο δήμο Λήμνου που έχει κι απ' αυτές :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.