Τα παλιά χρόνια θυμάμαι, την προηγούμενη μέρα απ' τις εκλογές, απαγορευόταν να σερβίρεται αλκοόλ στα μαγαζιά. Έτσι οι μερακλήδες ήταν υποχρεωμένοι να στερούνται το ρακάκι τους εκείνη τη μέρα. Δεν θυμάμαι τι γινόταν τη μέρα των εκλογών, ενώ δεν ξέρω τι συνέβαινε ως προς την πώληση αλκοολούχων από μαγαζιά. Είτε γιατί ήμουνα πολύ μικρός είτε γιατί δεν υπήρχα πρόβλημα τέτοιο. Γιατί θυμάμαι τα σχόλια που έλεγαν πως και τι έγινε που δεν σερβίρουν τα καφενεία (γιατί στο καφενείο τα πίνανε τότε - αλλά και σήμερα στο χωριό, το ίδιο γίνεται) αφού ο καθένας θα μπορούσε να πιει στο σπίτι του. Όλ' αυτά σίγουρα προχουντικά αλλά και στις πρώτες (ή και στις δεύτερες; δεν είμαι σίγουρος) εκλογές μετεκλογικά. Μετά,κάποια στιγμή αυτό σταμάτησε.
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
13 Αυγούστου 2014
11 Αυγούστου 2014
Πανσέληνος στην Πόλη
Μιας και το ζήτησε ο Δημήτρης. Η πανσέληνος του Αυγούστου, πάνω από τον πύργο του Λεονάρδου (μέσα στο Βόσπορο). Πίσω το Σκούταρι (Üsküdar). Βέβαια, η φωτογραφία δεν είναι ποιητική, ούτε καν καλή θα έλεγα, αλλά τι να κάνουμε, αυτή έχουμε. Τραβηγμένη μέσα από καραβάκι, επιστρέφοντας από την Πρίγκηπο. Θα ήταν πιο εντυπωσιακό αν η νύχτα ήταν προχωρημένη, αλλά τότε και το φεγγάρι θα ήταν πολύ ψηλά (κι εγώ πολύ κουρασμένος).
09 Αυγούστου 2014
Τούρκικη λίρα
07 Αυγούστου 2014
Άλμη
Πολλές φορές χρειάζεται να διατηρήσω κάτι στην άλμη. Παλιά τεχνική, σήμερα τις περισσότερες φορές τα βάζω στην κατάψυξη. Άλλες φορές όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ακόμα και γιατί αλλάζει η γεύση. Με την άλμη π.χ. μπορώ να φτιάξω τουρσί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μ' άλλον τρόπο απ' το να φτιάξω άλμη. Δίνω λοιπόν εδώ τη βασική συνταγή, αν χρειάζεται πιο δυνατή άλμη, προσθέτω λίγο αλάτι ακόμα.
05 Αυγούστου 2014
Κολοκύθι γλυκό
Καλοκαίρι κι εποχή για γλυκά. Κι ευκαιρία που είμαι στο χωριό να μαζέψω καμιά συνταγή απ' τα παλιά, τα παραδοσιακά, τα μη συνηθισμένα. Κι έκανα αρχή με ένα γλυκό που το φρούτο του δεν είναι της εποχής! Γιατί το βάζω τώρα τότε; Εμ, αφού τώρα το έμαθα. Πηγή; η θεία μου η Βενετία, που ασχολείται χρόνια με τέτοια. Το κολοκύθι που αναφέρεται εδώ είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία, είναι μεγάλο και άσπρο. Βέβαια, με παρόμοια διαδικασία μπορεί να γίνει γλυκό κι άλλο κολοκύθι: Το κόκκινο, που τότε το γλυκό παίρνει ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα. Ή αυτό που βρίσκουμε στα μανάβικα και στις λαϊκές όλο το χρόνο. Μόνο που στην περίπτωση αυτή πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και ώριμο.
03 Αυγούστου 2014
Ασβεστόνερο
Το ασβεστόνερο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο όταν φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού (έστω κι αν τρώγονται με πιρούνι, για έναν περίεργο λόγο πάλι του κουταλιού λέγονται). Τι είναι όμως αυτό το ασβεστόνερο; Είναι νερό που παίρνουμε από τον ασβέστη, όπως λέει και το όνομά του. Βέβαια, το ασβεστόνερο ΔΕΝ πρέπει να έχει υπόλοιπα ασβέστη. Θα περιγράψω λοιπόν το πώς το παίρνω.
01 Αυγούστου 2014
"Φυλετικές" διακρίσεις
Φυλετικές διακρίσεις όταν λέω εννοώ τις διαφορές στο φύλο κι όχι στη φυλή. Και τέτοιες διακρίσεις σήμερα υπάρχουν στη χρήση της τουαλέτας. Που υπάρχει πολλή φαντασία για το ποια σήματα θα χρησιμοποιηθούν για να επισημανθούν οι διαφορές. Το κλασικό είναι το σχέδιο ενός άνδρα που φοράει πανταλόνια και μιας γυναίκας που φοράει φούστα. Βέβαια, το γεγονός είναι πως όλο και περισσότερες γυναίκες φοράνε πανταλόνια σήμερα, κάτι που δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σήμανση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)