20 Νοεμβρίου 2025

Κρεμμυδόπιτα

Κάποτε είχα μαζεμένες όλες τις συνταγές μου σ' ένα αρχείο. Άλλες απ' αυτές τις είχα φτιάξει κι άλλες απλά γιατί κάπου την είδα και τη μάζεψα. Μετά άρχισα τις διάφορες συνταγές που δεν είχα φτιάξει να τις κρατώ σ' ένα ξεχωριστό αρχείο που το ονόμασα "Μαγειρική για δοκιμή". Τις προάλλες ήθελα κάποιο συμπλήρωμα στο τραπέζι που θα μαζευόμασταν. Και θυμήθηκα ν' ανατρέξω στο αρχείο αυτό και βρήκα μια συνταγή για κρεμμυδόπιτα. Μ' άρεσε η ιδέα. Δεν ξέρω πού την είχα βρει. Αλλά κρεμμυδόπιτα παίρνω το καλοκαίρι, κάθε φορά που θα πάω σε μια ταβέρνα στην Κάγια. Οπότε αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω τη δική μου. Καλά πήγε, μ' άρεσε το αποτέλεσμα (αν και βλέπω κάποιες προσαρμογές). Είναι μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη πίτα, ιδανική για κύριο γεύμα αλλά και για μεζεδάκι. Με εξαιρετική γέμιση, γίνεται νοστιμότατη.

Υλικά

4 φύλλα χωριάτικα
70 mL ελαιόλαδο

Για τη Γέμιση

600 γρ. ξηρά κρεμμύδια
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
300 γρ. ανθότυρο
2 αυγά
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
50 mL ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επικάλυψη

1 κρόκος αυγού
50 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά μαυροκούκι

Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια. Ρίχνω το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν. Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.

Σ’ ένα μπολ ρίχνω τ’ αυγά (βάζω και το ασπράδι απ' τ' αυγό για την επικάλυψη) και τα χτυπάω ελαφρά. Προσθέτω τα τυριά, το γιαούρτι και το σιμιγδάλι και ανακατεύω καλά. Αναμειγνύω τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το μείγμα των τυριών.

Σ' ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκατ. στρώνω τα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα. Ρίχνω την γέμιση και την απλώνω με ένα κουτάλι. Γυρίζω προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που προεξέχουν. Σκεπάζω με τα δύο άλλα φύλλα, τα οποία λαδώνω επίσης. Χαράζω την κρεμμυδόπιτά μας σε κομμάτια.

Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύω τα υλικά της επικάλυψης, εκτός από το μαυροκούκι και το απλώνω πάνω στην πίτα. Πασπαλίζω με το μαυροκούκι.

Ψήνω την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C για περίπου τρία τέταρτα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Παρατηρήσεις

  • Την έφτιαξα σε ορθογώνιο ταψί. Αλλά μου έπεσε μεγάλο. Θα την προτιμούσα να είναι πιο παχιά. Γι' αυτό γράφω 30άρι ταψί (η συνταγή μίλαγε για 35άρι).
  • Αντί για χωριάτικο φύλλο έβαλα φύλλο περέκ. Ταίριασε μια χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.