05 Φεβρουαρίου 2017

Μαρμελάδα μήλο

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στο σχολείο της Μαρίας, έκαναν το συνηθισμένο ετήσιο μπαζάρ :) Στο μπαζάρ είχε πράγματα που τα είχαν φτιάξει τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κι η Μαρία είπε ν' αγοράσει κάτι, οπότε πήρε και ένα βαζάκι μαρμελάδα μήλο. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει και μ' άρεσε πολύ. Είχαμε κάτι μήλα κι έτσι είπα να τη δοκιμάσω. Έψαξα σε διάφορα σημεία στο ιντερνέτι κι έκανα έναν συνδυασμό (η βασική ιδέα είναι από τις "συνταγές της παρέας" - εγώ έκανα την αναζήτηση και τις υποδείξεις κι η Μαρία την υλοποίηση :) ) και το τελικό αποτέλεσμα (που πολύ μ' άρεσε, αν και θα ήθελα λίγη κανέλα ακόμα) το παρουσιάζω εδώ.

Υλικά

8 μέτρια μήλα (να είναι σφιχτά, το είδος είναι θέμα γούστου).
2 φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 πορτοκάλι
5 φλυτζάνια ζάχαρη
μπόλικη κανέλα (ξύλο και 1 κουταλάκι τριμμένη)
καμιά 10 γαρύφαλλα ολόκληρα

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα μήλα από το φλούδι και τα κουκούτσια που όμως δε τα πετάω αλλά τα δένω όλα σ' ένα τουλπάνι ή τούλι (έχουν πολλή πηκτίνη για το δέσιμο) μαζί με τα γαρύφαλλα και την άτριφτη κανέλα. Τα καθαρισμένα τα μήλα τα βάζω στο νερό με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Κόβω τα μήλα σε λεπτά κομματάκια (ή τα τρίβω σε χοντρό τρίφτη) και τα βάζω σε κατσαρόλα μαζί με το νερό, το τουλπάνι με τα φλούδια κλπ και το πορτοκάλι κομμένο σε λεπτά κομμάτια (με το φλούδι). Όταν μαλακώσουν βγάζω το τουλπάνι και προσθέτω τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να δέσει (να στέκεται κόμπος όταν τη ρίξω σε ποτήρι με κρύο νερό) ανακατεύοντας ταχτικά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η μαρμελάδα προσθέτω και την υπόλοιπη κανέλα.

Τη βάζω ζεστή σε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνω και τα γυρίζω ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.