Υλικά
8 μέτρια μήλα (να είναι σφιχτά, το είδος είναι θέμα γούστου).2 φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 πορτοκάλι
5 φλυτζάνια ζάχαρη
μπόλικη κανέλα (ξύλο και 1 κουταλάκι τριμμένη)
καμιά 10 γαρύφαλλα ολόκληρα
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα μήλα από το φλούδι και τα κουκούτσια που όμως δε τα πετάω αλλά τα δένω όλα σ' ένα τουλπάνι ή τούλι (έχουν πολλή πηκτίνη για το δέσιμο) μαζί με τα γαρύφαλλα και την άτριφτη κανέλα. Τα καθαρισμένα τα μήλα τα βάζω στο νερό με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.Κόβω τα μήλα σε λεπτά κομματάκια (ή τα τρίβω σε χοντρό τρίφτη) και τα βάζω σε κατσαρόλα μαζί με το νερό, το τουλπάνι με τα φλούδια κλπ και το πορτοκάλι κομμένο σε λεπτά κομμάτια (με το φλούδι). Όταν μαλακώσουν βγάζω το τουλπάνι και προσθέτω τη ζάχαρη και τα βράζω μέχρι να δέσει (να στέκεται κόμπος όταν τη ρίξω σε ποτήρι με κρύο νερό) ανακατεύοντας ταχτικά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η μαρμελάδα προσθέτω και την υπόλοιπη κανέλα.
Τη βάζω ζεστή σε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνω και τα γυρίζω ανάποδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.