30 Σεπτεμβρίου 2018

Κιουνεφέ

Τον κιουνεφέ τον έφαγα πρώτη φορά από την Κική. Με καταγωγή απέ την Πόλιν (όχι, δεν μιλάει Πολίτικα, δική μου η διατύπωση) είπε κάποια στιγμή να φτιάξει έναν κιουνεφέ. Τότε έμαθα την ύπαρξη του γλυκού αυτού καθώς και το ποια είναι τα βασικά του υλικά. Άλλο ένα παράξενο γλυκό από τη γείτονα, το οποίο αξιοποιεί το τυρί (το άλλο που δοκίμασα ήταν ο τυροχαλβάς). Πριν μερικές μέρες, καθώς τριγυρνούσε στους δαιδαλώδεις ιντερνετικούς δρόμους η Μαρία, έπεσε πάνω σε μια συνταγή για κιουνεφέ κι έτσι είπα να την φτιάξω. Ίσως θάταν καλύτερα νάχα ρωτήσει την Κική. πάντως το αποτέλεσμα από την πρώτη μου δοκιμή δεν ήταν κακό (αλλά ούτε και τρομερό - είχα μια καταπληκτική εμπειρία από κιουνεφέ στην Πέργαμο κι έτσι είχα ψηλές προσδοκίες). Στην πρώτη φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης απόπειρας (που ακολούθησα τις οδηγίες με ευλάβεια αλλά μάλλον ήθελε πολύ περισσότερο σιρόπι).

Υλικά

Για το κιουνεφέ:

1 πακέτο (1/2 κιλό) φύλλο κανταΐφι
1 φλ. βούτυρο λιωμένο + λίγο ακόμα για βουτύρωμα ταψιού
450 γρ. μοτσαρέλα σκληρή τριμμένη

Για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη
270 ml νερό
χυμός 1/2 λεμονιού
1 δόση βανίλια

Για γαρνίρισμα:

80 γρ. φιστίκια κελυφωτά θρυμματισμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. περίπου.
Χωρίζω το φύλλο σε 2 ίσα μέρη, το ανοίγω με τα χέρια να αφρατέψει και το πιέζω λαφριά να “σπάσει” σε μικρότερα κομματάκια. Απλώνω  στο ταψί τη μισή ποσότητα και τη πιέζω με τα χέρια μας να γίνει επίπεδο και να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βάση του ταψιού. Το περιχύνω με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο.
Τρίβω το τυρί (αν δεν το πήρα έτοιμο τριμμένο) και πασπαλίζω όλη τη ποσότητα τυριού, πάνω από το βουτυρωμένο φύλλο κανταΐφι. Απλώνω από πάνω το υπόλοιπο φύλλο και περιχύνω το γλυκό παντού με το υπόλοιπο βούτυρο. Το ψήνω στο προθερμασμένο φούρνο για 45΄λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
Παράλληλα, όταν κοντεύει να ψηθεί το γλυκό βάζω σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λεμόνι και τα βράζω για 4 λεπτά από τη στιγμή που θ' αρχίσει να βράζει.
Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι καυτό το περιχύνω με το καυτό σιρόπι.
Το αφήνω απορροφήσει καλά το σιρόπι του και να μισοκρυώσει, το πασπαλίζω με τα φιστίκια (Αιγίνης;) κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Συνοδεύεται υπέροχα από παγωτό καϊμάκι!!!

1 σχόλιο:

  1. Από σχόλια στο ΦΒ, το καλύτερο τυρί για κιουνεφέ είναι το (τούρκικο) Dil peyniri, που είναι τυρί τύπου μοτσαρέλα αλλά όταν κρυώσει δεν σφίγγει. Σε άλλη παραλλαγή του Παρλιάρου προτείνεται το τυρί κρέμα (στιλ Φιλαδέλφεια). Η ουσία είναι πως ο κιουνεφές είν' ένα γλυκό που τρώγεται με το που θα βγει απ' το φούρνο. Άμα μείνει... Τυχαία ο Τούρκος μας άφησε να περιμένουμε μέχρι να τον ετοιμάσει;

    Απ' την άλλη, βρήκα και πρόταση που ετοιμάζεις πιο μικρά ταψάκια (4 νο 20 για την ίδια αναλογία στα υλικά), ψήνεις όσα χρειάζεσαι και τα υπόλοιπα τα κρατάς στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.