17 Ιανουαρίου 2017

Καιρός και συνέπειες

Πριν μερικές μέρες τα σχολεία ήταν κλειστά στην περιοχή που μένω. Με την ευκαιρία θύμισα ένα παλιότερο σημείωμά μου σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων στη Γερμανία. Που έλεγε ότι δεν συμφέρει να προετοιμάζεσαι για κάτι που συμβαίνει 5 μέρες το χρόνο κι όσοι συγκρίνουν το τι γίνεται εκεί μ' αυτά που γίνονται στην Ελλάδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Όχι δηλαδή πως δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία όταν ξέρεις ότι θα πέσει χιόνι (και η ΕΜΥ είχε κάνει τις προβλέψεις τις σωστά, άσχετα αν κάποιοι δεν μπορούσαν να τις διαβάσουν: όταν λέει ο καιρός χαλάει από βορειοανατολικά, δεν μπορεί να λες πως δεν είχε δίκιο γιατί στην Αθήνα ήρθε το χιόνι με μια μέρα καθυστέρηση. Ούτε όταν δίνει πρόγνωση με ένα εύρος ωρών να περιμένεις πως με το που μπαίνει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αρχίζει και το φαινόμενο που περιγράφεται).

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα μια είδηση που διάβασα πρόσφατα που λέει ότι λόγω τις κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, ακόμα και χώρες μαθημένες στο χιόνι είχαν προβλήματα. Ακόμα και τα τρένα THALYS (τα Θαλής είναι ιδιωτικά τρένα και τα εισιτήρια μ' αυτά κοστίζουν αρκετά αλλά είναι γρήγορα) κόλλησαν και δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα κι υπήρξαν καθυστερήσεις (10ωρο παρακαλώ).

Πτώσεις δέντρων με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλες περιοχές, κλείσιμο εθνικών δρόμων στη Γερμανία, θάνατοι απ' το κρύο. Απ' όλα είχαμε κι εμείς. Ποια είναι η διαφορά; Ότι εκεί δεν το κάνουν πρώτη είδηση να το παίζουν τα κανάλια συνέχεια. Αποδέχονται πως υπάρχουν και έκτακτες περιπτώσεις που τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Πως παρά την όποια προετοιμασία πάντα υπάρχουν και τα απρόβλεπτα. Και μπορεί σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το χιόνι να είναι συνηθισμένο (δεν ξεχνώ το Διδυμότειχο απ' τα μέρη που έχω ζήσει, αλλά και διάφορα άλλα ορεινά συνήθως μέρη) αλλά για τα περισσότερα μέρη ήταν το γεγονός της δεκαετίας (ή της εντεκαετίας πιο σωστά αφού τα φαινόμενα αυτά έχουν μια κυκλικότητα). Χιονισμένα Χανιά δεν βλέπει κανείς κάθε χρόνο :)

Α! και να μην ξεχνάμε: κάποιοι περιμένουν το χιόνι πώς και πώς. Τα χιονοδρομικά π.χ. Θυμάμαι στο Μόναχο το 2011 το Δεκέμβρη που δεν είχε χιονίσει πόσο ήταν στεναχωρημένοι αφού μια σειρά επαγγελματίες που περίμεναν απ' το χιόνι και το κρύο να δουλέψουν δεν μπορούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.