Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Φυλακές με υψηλή κερδοφορία

Το επόμενο κομμάτι είναι από το περιοδικό Σχεδία. Για τη Σχεδία έχω ξαναγράψει. Είναι ένα περιοδικό δρόμου (το μόνο στην Ελλάδα). Και για όποιον δεν ξέρει τι πάει να πει "περιοδικό δρόμου" είναι ένα περιοδικό που πουλιέται στο δρόμο μόνο από πωλητές (άντε και με συνδρομές). Όχι σε περίπτερα, όχι από πρακτορεία. Και τα μισά λεφτά απ' την πώληση πάνε στο πωλητή, που είναι κάποιος άστεγος. Το καλό είναι πως το περιοδικό είναι πολύ αξιόλογο κι έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα. Το κακό (γιατί αυτά πάνε μαζί :( ) είναι πως η ύλη του δεν είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Έτσι, δεν μπορεί να την διαβάσει όποιος δεν έχει αγοράσει το περιοδικό. Έχουν αρχίσει ν' ανεβάζουν ύλη απ' τα παλιά τεύχη, αλλά μέχρι να φτάσουμε στα καινούρια... Εν πάση περιπτώσει, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από το τεύχος Οκτωβρίου, στις τελευταίες σελίδες που έχουν μικρές ειδήσεις από παρόμοια περιοδικά στον κόσμο και νομίζω πως έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν κάποιος το δει συνομωσιολογικά.

Η ποινικοποίηση της παράτυπης διάσχισης των συνόρων κοστίζει δισεκατομμύρια στους αμερικανούς φορολογούμενους και ουδόλως περιορίζει τις ροές παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει η οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών «Justice Strategies», που εδρεύει στο Πόρτλαντ. Η πολιτική μηδενικής ανοχής στη μετανάστευση, η περίφημη Επιχείρηση «Steamline», που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση Μπους το 2005, προβλέπει τη μετατροπή της παράνομης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος από αστικό σε ποινικό αδίκημα. Η είσοδος για πρώτη φορά επιφέρει φυλάκιση έξι μηνών και η δεύτερη άνω των δύο χρόνων.

«Πάνω από 750.000 άνθρωποι έχουν διωχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Η καταστολή της παράνομης μετανάστευσης έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη για τις εταιρείες ιδιωτικών φυλακών, που διαχειρίζονται το 62% των 250 κέντρων κράτησης μεταναστών της χώρας, κοστίζοντας, ταυτόχρονα, στους φορολογούμενους 7 δις δολάρια», σημειώνει η Μπέθανι Κάρσον, μέλος της «Justice Strategies». Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Επιχείρηση Σωφρονισμού Αμερικής, που λειτουργεί εννιά κέντρα κράτησης μεταναστών, είδε τα κέρδη της από το 2012 ως το 2015 να υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. «Άνθρωποι διώκονται μόνο και μόνο επειδή εγκατέλειψαν τη χώρα τους, μετά τη δολοφονία των γονιών ή των αδερφών τους από συμμορίες, και το μόνο που επιθυμούν είναι να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους», συνεχίζει η Μπέθανι.

Πηγή: «Street Roots»/INSP.ngo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.