31 Μαρτίου 2020

Λαχανόρυζο (ή μαπόρυζο)

Λαχανόρυζο (ή μαπόρυζο όπως το λέει ο Γιώργος κι οι Πελοποννήσιοι που το άσπρο λάχανο το λένε μάπα - στο χωριό μου το λέμε καδιά αλλά καρδόρυζο δεν λέμε :) ). Είναι ένα σχετικά εύκολο λαδερό φαγητό του χειμώνα. Το έφτιαξα κάποια στιγμή που μούχε ξεμείνει λάχανο και μ' άρεσε.Κι έτσι αποφάσισα να το ξαναφτιάξω αλλά και να το εντάξω στις συνταγές μου. Μοιάζει με το σπανακόρυζο αρκετά στην προετοιμασία του, μόνο που εδώ δεν έχω την επιλογή να τρίψω το λάχανο με το αλάτι αλλά μόνο να το τσιγαρίσω.

Υλικά

1 κιλό λάχανο άσπρο
1 μεγάλο πράσο (ή 2 αν είναι μικρά)
3 -4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/2 ποτήρι κρασί άσπρο
1 καρότο
2 ποτήρια νερό ζεστό
1 κύβος (ή βάζω ζωμό από κρέας)
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 ποτήρι ρύζι
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
χυμό 2 λεμονιών

Προαιρετικά

1 αυγό

Εκτέλεση

Κόβω το λάχανο και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, τα πλένω και τα στραγγίζω πολύ καλά. Κόβω τα κρεμμυδάκια. Τρίβω το κρεμμύδι στο μούλτι.
Βάζω το λάδι να κάψει και σοτάρω το λάχανο με το πράσο. Όταν αρχίζουν να πέφτουν προσθέτω πρώτα τα κρεμμυδάκια κι ύστερα το κρεμμύδι. Τα τσιγαρίζω μέχρι να σωθεί το νερό τους.
Σβήνω με το κρασί. Προσθέτω το καρότο, το ρύζι, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απ' το λεμόνι) και τ' αφήνω να βράσουν (6' στη χύτρα).
Σερβίρω με λεμόνι ή αν θέλω μα αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.