12 Ιανουαρίου 2020

Παροχές συγκοινωνιών

Όταν ήμουν στη Γερμανία χρησιμοποιούσα τακτικά τα τρένα (όπως έγραφα τότε). Επί δυο χρόνια καθημερινά κυκλοφορούσα τα μεγάλα και γρήγορα τρένα τους (ICE και IC/EC) ενώ τον τρίτο χρόνο τα μικρότερα (και πιο αργά) περιφερειακά (Regional - RB ή RE). Έμπαινα στο τρένο κι άνοιγα τον υπολογιστή μου που για να δουλεύει τον έβαζα στην πρίζα. Συνδεόμουνα με το ίντερνετ μέσω του κινητού μου (με καλώδιο) κι ήμουνα μια χαρά δικτυωμένος! Βέβαια, υπήρχαν και περιοχές που δεν έπιανε, αλλά γενικώς υπήρχε άνεση. Και το βασικό ήταν πως υπήρχε παροχή ρεύματος. Για τα γρήγορα τρένα ήταν μια πρίζα σε κάθε κάθισμα (ή κάθε δύο) ή έστω σε κάθε δύο. Για τα αργά είχε σίγουρα στις τετράδες (εκεί που τα καθίσματα ήταν απέναντι και με τραπεζάκι στη μέση) αλλά είχε άλλα που είχαν και παραπάνω.

Στις πρόσφατες βόλτες μου στη Γερμανία, εντυπωσιάστηκα από τις εξελίξεις: Τα μικρά τρένα είχαν γεμίσει πρίζες, ενώ στα λεωφορεία και τα τραμ είχαν εγκατασταθεί παροχές USB για φόρτιση κινητών! Επίσης, δίπλα στις κλασικές για λάπτοπ των τρένων μπήκαν και μικρές USB. Όχι, στο μετρό (U-Bahn το λένε εκεί) και στον προαστιακό (S-Bahn) δεν είδα ακόμα, αλλά το μετρό δεν είχε και καλό σήμα αν και γενικά κάτι γινόταν, δεν ήταν νέκρα όπως εδώ (που από Κοσμοτέ μεν κάτι γίνεται, αλλά από τις άλλες δεν μπορείς ούτε να μιλήσεις ούτε να βρεις πληροφορίες. Βέβαια, εκεί λόγω περιαγωγής συνδέεσαι στο καλύτερο δίκτυο κι έτσι δεν ξέρω τι θα γινόταν αν ήμουνα με τοπικό δίκτυο).

Παρεμπιπτόντως, ένα από τα τρένα που χρησιμοποίησα ήταν Ουγγαρέζικο. Αλλά ακολουθούσε τις γερμανικές συνήθεις ως προς τις πρίζες. Ρεύμα για όλους. Βέβαια, εκεί που με είχαν τρελάνει τελείως ήταν στη Βουλγαρία. Έχουν περάσει πεντέξι χρόνια, μπορεί να μην είχε παροχή ρεύματος να φορτίζεις το κινητό σου αλλά είχε δωρεάν ασύρματο ίντερνετ (WiFi) σε λεωφορεία μέσα. Εντάξει, όχι σε όλα αλλά σε αρκετά και φαντάζομαι πως τώρα θα έχουν πληθύνει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.