Παρατήρηση. Αν κάνω τη διαδικασία με το μαχαίρι, καλό είναι να βάλω κάνα γάντι να μην βάψουν τα χέρια μου. Ο Θανάσης δεν τόκανε και δεν ξέρω πότε θα καθαρίσουν τα χέρια του :)
Υλικά
1,5 κιλό ώριμα κεράσια - σφιχτά, τραγανά200 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένω καλά τα κεράσια και τους αφαιρώ τα κοτσάνια. Στο επόμενο είναι να βγάλω τα κουκούτσια. Αν έχω μηχανισμό για τα κουκούτσια τα βγάζω μ' αυτό αλλιώς, με ένα κοφτερό μαχαίρι τα τεμαχίζω σε δύο - τρία κομμάτια οπότε βγαίνουν τα κουκούτσια. Η διαδικασία μπορεί να γίνει κατευθείαν πάνω από το κατσαρολάκι που θα τα βράσω. Προσθέτω τη ζάχαρη και τα βάζω για 12 ώρες περίπου στο ψυγείο.Όταν τα βγάλω το κατσαρολάκι είναι γεμάτο με τους χυμούς από τα κεράσια και η ζάχαρη έχει λιώσει. Αν τα θέλω πολτό, τώρα είναι ώρα για πολτοποίηση με ραβδομπλέντερ. Τα βάζω σε σιγανή φωτιά (χωρίς άλλο νερό) να σιγοβράσουνε για 40 - 45 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτω και το λεμόνι.
Αποστειρώνω αρκετά βάζα και βάζω την μαρμελάδα όπως είναι καυτά όλα, τα κλείνω και τα γυρίζω ανάποδα.
Τα αφήνω να κρυώσουν κι αργότερα τα βάζω αν θέλω στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.