Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Μαρμελάδα κεράσι (του Θανάση)

Τη συνταγή αυτή την ανέβασε ο (Θανα)Σάκης στο φέισμπουκ. Βασικά ξεκίνησε με φωτογραφίες (που δεν τις έχει για όλους και δεν ξέρω πώς θα φαίνεται και η φωτογραφία που διάλεξα, γιατί κι αυτή δική του είναι). Ζήτησαν τη συνταγή κι ο Θανάσης περιέγραψε τη διαδικασία και μ' άρεσε. Του ζήτησα λοιπόν την άδεια να την μεταφέρω εδώ και το κάνω. Την φέρνω στο στιλ που βάζω εγώ συνταγές με υλικά και εκτέλεση, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Έχω βέβαια τις διαφοροποιήσεις μου, εγώ θέλω η μαρμελάδα να είναι αλοιφή κι όχι κομμάτια φρούτων αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Παρατήρηση. Αν κάνω τη διαδικασία με το μαχαίρι, καλό είναι να βάλω κάνα γάντι να μην βάψουν τα χέρια μου. Ο Θανάσης δεν τόκανε και δεν ξέρω πότε θα καθαρίσουν τα χέρια του :)

Υλικά

1,5 κιλό ώριμα κεράσια - σφιχτά, τραγανά
200 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένω καλά τα κεράσια και τους αφαιρώ τα κοτσάνια. Στο επόμενο είναι να βγάλω τα κουκούτσια. Αν έχω μηχανισμό για τα κουκούτσια τα βγάζω μ' αυτό αλλιώς, με ένα κοφτερό μαχαίρι τα τεμαχίζω σε δύο - τρία κομμάτια οπότε βγαίνουν τα κουκούτσια. Η διαδικασία μπορεί να γίνει κατευθείαν πάνω από το κατσαρολάκι που θα τα βράσω. Προσθέτω τη ζάχαρη και τα βάζω για 12 ώρες περίπου στο ψυγείο.
Όταν τα βγάλω το κατσαρολάκι είναι γεμάτο με τους χυμούς από τα κεράσια και η ζάχαρη έχει λιώσει. Αν τα θέλω πολτό, τώρα είναι ώρα για πολτοποίηση με ραβδομπλέντερ. Τα βάζω σε σιγανή φωτιά (χωρίς άλλο νερό) να σιγοβράσουνε για 40 - 45 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτω και το λεμόνι.
Αποστειρώνω αρκετά βάζα και βάζω την μαρμελάδα όπως είναι καυτά όλα, τα κλείνω και τα γυρίζω ανάποδα.
Τα αφήνω να κρυώσουν κι αργότερα τα βάζω αν θέλω στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.