Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Πορτοκαλοσαλάτα

Στο χωριό μου πολλά πορτοκάλια δεν έχουμε. Παρόλο που είναι νησί τα εσπεριδοειδή δεν ευδοκιμούν ιδιαίτερα αφού είναι όλο βουνά. Σε κάτι εκβολές ποταμών μόνο που σχηματίζεται λίγος κάμπος έχει ξινόδεντρα (όπως τα λέμε με μια λέξη). Παρόλα αυτά όμως η χρήση των καρπών τους είναι ποικίλη και με φαντασία. Κάνουμε ας πούμε πορτοκαλοσαλάτα. Όχι σε στιλ φρουτοσαλάτας αλλά μια εναλλακτική σαλάτα που συνοδεύει το φαγητό μας. Και μιας και μ' αρέσουν και τα πορτοκάλια και τα κρεμμύδια, όποτε το θυμάμαι φτιάχνω και σήμερα.

Υλικά

2 - 3 πορτοκάλια
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι
λάδι

Εκτέλεση

Κόβω τα πορτοκάλια σε κομμάτια φροντίζοντας το ζουμί που πέφτει απ' το κόψιμο να μένει μέσα στο μπολ (ή το πιάτο) που θα έχω τη σαλάτα μου.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε φέτες. Τους ρίχνω μπόλικο αλάτι και τα τρίβω καλά να τους φύγει όλη η σπιρτάδα. Τα ξεπλένω με μπόλικο κρύο νερό (δυο τρεις φορές). Τα στύβω και τα ρίχνω στα πορτοκάλια.
Προσθέτω αλάτι (το προηγούμενο έχει ξεπλυθεί και δεν υπάρχει) και λάδι κι η σαλάτα είναι έτοιμη.

Παρατήρηση: Πρέπει να πορτοκάλια να είναι λίγο ξινά. Αν έχουν γλυκάνει προσθέτω λίγο λεμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.