Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Παντζάρια ψητά στο φούρνο

Άλλη μια παραλλαγή για ψητά παντζάρια. Είχα ξαναβάλει, για ψητά κι εκείνα, αλλά δεν θυμόμουνα πώς τα έγραφα, μου είχε μείνει η πρόταση για ψήσιμο στη σκάρα. Που και στη σκάρα και στο φούρνο, θέλουν πολλή ώρα. Τέλος πάντων, προχτές είδα στη λαϊκή κάτι παντζάρι με ωραία μεγάλα κεφάλια κι είπα να τα πάρω για ψητά. Και μιας κι εγώ θυμόμουνα αυτά στη σκάρα, έριξα μια ματιά στο ίντερνετ τι άλλες ιδέες υπήρχαν. Κι όλες όσες βρήκα ήταν ίδιες (ή σχεδόν). Καμιά δεν τα είχε σκέτα, ανοιχτά, όπως τα έγραφα εγώ. Πολύ περισσότερο που κανένας δεν τα έδινε για σκάρα! Τέλος πάντων, τα έφτιαξα κι είπα να τα παρουσιάσω κι από δω, να υπάρχουν όλες οι εκδοχές.

Υλικά

4 - 5 κεφάλια παντζάρια μεγάλα
αλουμινόχαρτο
αλάτι

Εκτέλεση

Πλένω τα παντζάρια και τ' αφήνω να στραγγίξουν καλά απ' τα νερά (ή τα σκουπίζω καλά). Χωρίς να τα καθαρίσω παίρνω ένα- ένα κεφάλι, το τρίβω με μπόλικο αλάτι και το τυλίγω καλά με αλουμινόχαρτο (να κλείνει εντελώς γύρω).
Βάζω τα κεφάλια σ' ένα ταψάκι και τα ψήνω σε δυνατό φούρνο (200 βαθμούς) και καμιά ώρα και βάλε (όσο και να ψηθούν δεν πρόκειται να λιώσουν). Για να βεβαιωθώ ότι έχουν ψηθεί μέχρι μέσα, ανοίγω προσεκτικά από μια άκρη το αλουμινόχαρτο απ' το μεγαλύτερο κεφάλι, και δοκιμάζω βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι, αν δεν είμ' ευχαριστημένος το ξανακλείνω και τ' αφήνω ακόμα.
Τα βγάζω απ' το φούρνο κι ανοίγω το αλουμινόχαρτο. Όταν αρχίζουν λίγο να κρυώνουν τα καθαρίζω από τη φλούδα. Τα χέρια κοκκινίζουν, για να το αποφύγω μπορώ να χρησιμοποιήσω γάντια μιας χρήσης.

Τα ψημένα παντζάρια μπορώ να τα φάω με λαδόξιδο (ίσως με προσθήκη μαϊντανού και σκόρδου) ή να τα κάνω παντζαροσαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.