05 Νοεμβρίου 2017

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα

Κολοκύθια υπάρχουν πολλών ειδών και συνταγές τους ακόμα περισσότερες. Εγώ έχω ανεβάσει μέχρι τώρα πάνω από 10. Οι περισσότερες με τα κλασσικά κολοκυθάκια που βρίσκουμε σχεδόν όλον τον χρόνο πια. Αλλά αυτή την εποχή εμφανίζονται στην αγορά κι άλλα, "εξωτικά", κολοκύθια. Συνήθως μεγάλου μεγέθους που τα λέμε κολοκύθες. Είναι οι κόκκινες που χρησιμοποιώ για να φτιάχνω κολοκυθοπιτάκια, γλυκά. Αλλά και κίτρινες που έχω δει, αλλά δεν είχα χρησιμοποιήσει, δεν τις συνηθίζουμε στο χωριό μας (να τις φυτεύουμε). Αλλά πριν μερικές μέρες έδωσε στη Μαρία μια συναδέλφισσά της μια τέτοια κίτρινη κολοκύθα. Κι είπαμε να την φτιάξουμε αρμυρή αυτή τη φορά, κάτι σαν σπανακόπιτα που είχαμε φάει στο Γιώργο. Αλλά αντί να τον πάρουμε τηλέφωνο και να μάθουμε τη συνταγή του, έψαξε η Μαρία και βρήκε μία της Αργυρώς. Στην αρχή που μου το είπε μου φάνηκε κάπως αλλά όταν  τη διάβασα είδα πως ήταν στα μέτρα μου κι έτσι τη φτιάξαμε. Αν εξαιρέσει κανείς πως η ποσότητα της κολοκύθας που προτείνει μου φαίνεται μεγάλη αναλογικά με τα υπόλοιπα, το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά. Έτσι εδώ πληθαίνω λίγο τα συνοδευτικά κι αλλάζω το μυρωδικό. Ο δυόσμος μου φαίνεται πως δένει καλύτερα.

Υλικά

Για τη γέμιση

2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3/4 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
6 αυγά
500 γρ. φέτα σε τρίμματα
μπόλικος δυόσμος (και ξερός ταιριάζει)
αλάτι, πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)

Για το φύλλο

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια αλάτι
1,5 φλιτζάνι νερό χλιαρό (όσο πάρει να γίνει σφιχτή η ζύμη)

1/2 φλιτζάνι λάδι για το τέλος

Εκτέλεση

Καθαρίζω την κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες και είτε την ψιλοκόβω με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβω σε χοντρό τρίφτη είτε, επειδή κι οι δυο αυτές διαδικασίες είναι κουραστικές βάζω τα κομμάτια σε μια χύτρα και τα βράζω για πέντε λεπτά με λίγο νερό κι αλάτι. Τα βγάζω και τα πολτοποιώ σε πουρέ.
Κοσκινίζω το αλεύρι σε μπολ. Κάνω μια λακκούβα στη μέση και προσθέτω αλάτι, λάδι, ξίδι και λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη μεν, σκληρή δε που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια, τη σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30΄.
Ετοιμάζω τη γέμιση: ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα χαμηλό κατσαρόλι και μαραίνω το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω την κολοκύθα και τη σοτάρω έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτω και το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζω το μαγείρεμα για 5΄ ακόμα. Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Προσθέτω τα τρίμματα φέτας, τα αυγά χτυπημένα, το δυόσμο κι ανακατεύω πολύ καλά.
Ανοίγω τη ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα (εγώ χρησιμοποίησα τη σχετική μηχανή. Καλά είναι επίσης και χωριάτικα -χοντρά - φύλλα εμπορίου). Λαδώνω το ταψί μου (μεγάλο, 35x45 εκ.). Απλώνω τα μισά φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα, φροντίζοντας να καλύπτουν τα πλάγια και να περισσεύουν και λίγο. Αδειάζω τη γέμιση. Απλώνω και τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Χαράζω την πίτα σε κομμάτια, περιχύνω με λίγο λάδι, τη ραντίζω με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (με αντιστάσεις, να μην στεγνώσει), χαμηλά, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα (έως ότου ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα).

Ιδέες

Αντί για ρύζι βάζω ένα ποτήρι τραχανά. Η γεύση της κολοκυθόπιτας απογειώνεται
Προφανώς δεν είναι υποχρεωτικό το χειροποίητο φύλλο. Αλλά έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι σχετικά χοντρό (χωριάτικο - όχι για γλυκό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.