16 Ιουνίου 2017

Οι αριθμοί της ζωής μας

Για ποιους αριθμούς μιλάω; Μα για όλους αυτούς τους αριθμούς που έχουν μπει στη ζωή μας και συνέχεια χρειάζεται ν' αναφερόμαστε σ' αυτούς στις συναλλαγές μας (κυρίως) με τις δημόσιες υπηρεσίες. Κι είναι τόσοι πολλοί και πληθαίνουν συνέχεια. Κάποτε, χρειαζόσουνα μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς σου (ΑΔΤ), κι αυτόν όποτε. Ακόμα έναν αριθμό είχαμε οι δημόσιοι υπάλληλοι, τον αριθμό μητρώου (ΑΜ). Το χρησιμοποιούμε στις επαφές μας με την υπηρεσία. Υπήρχε ακόμα ένας αριθμός που είχαμε όλοι οι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα υγείας που τον έγραφε το βιβλιάριό μας και τον χρησιμοποιούσε ο γιατρός μας για τη συνταγογράφηση. Σε μας του δημοσίου αυτός ο ένας έγινε τρεις - για τους άλλους δύο (χωρίς να είναι σίγουρο).

Πώς έγινε αυτό; Απλούστατον :) Εκτός από τον αριθμό που ήδη είχε καθένας μας στον φορέα του, κάποια στιγμή μας προέκυψε ο ΑΜΚΑ. Ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, ένας αριθμός που φτιάχνεται από την ημερομηνία γέννησης του καθένα συν το ποιος είναι με τη σειρά, δεν ξέρω ανάλογα τη χρονιά ή τι άλλο συν ένα ψηφίο ελέγχου. Αυτός είναι ένας αριθμός που αποχτά κάθε Έλληνας πολίτης με το που ασφαλίζεται και δεν αλλάζει ποτέ. Με το που γεννιέται και τον δηλώνει ο πατέρας του ή η μάνα του για να είναι ασφαλισμένος και να μπορεί να τον βλέπει παιδίατρος, αποκτά και ΑΜΚΑ. Άρα, θα μπορούσε ο ΑΜΚΑ να αντικαταστήσει τον άλλον αριθμό. Δεν βαριέσαι. Και οι δύο γράφονται (αν και με τον ΑΜΚΑ σε βρίσκουν κατευθείαν).

Ο τρίτος ο δικός μας λέγεται ΑΜΙΚΑ. Στα πλαίσια της ενοποίησης των φορέων ασφάλισης, όλοι μπήκαμε κάτω απ' το ΙΚΑ (που άλλαξε στο δρόμο κι έγινε ΕΦΚΑ - αλλ' αυτό είν' άλλη ιστορία, ακόμα ΑΜΙΚΑ είναι, αν θ' αλλάξει κι αυτός θα δούμε). Έτσι, τις υπηρεσίες που είχαμε απ' τον ΟΠΑΔ (όπως λεγόταν ο οργανισμός περίθαλψης που είχαμε) τώρα τις είχαμε απ' το ΙΚΑ. Όχι τις συνταξιοδοτικές. Αυτές ακόμα είναι ακόμα στο παλιό σύστημα (δεν θα το έλεγα φορέα). Αλλά υπηρεσίες υγείας. Εμένα,μιας και ταξιδεύω στο εξωτερικά (και βασικά στην ΕΕ) μου χρειάζεται η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Πήγα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ (ένα απ' τα 8 συνολικά της Αττικής που μας εξυπηρετούν, στα άλλα δεν γίνεται) να κάνω αίτηση. Στα πλαίσια της ενοποίησης είχαν βρει και είχαν ενεργοποιήσει τον παλιό αριθμό που είχα μέχρι το 1996. Κι όχι μόνο αυτό αλλά με τα στοιχεία που είχα δώσει το 1979 όταν πρωτοέκανα την εγγραφή. Κι έπρεπε πρώτα να διορθωθούν αυτά και μετά να βγει η κάρτα (και καταλαβαίνει κανείς πόση ήταν η καθυστέρηση).

Τέλειωσαν οι αριθμοί μας; Μπααααα.... Ο κάθε ενήλικος έχει έναν ακόμα αριθμό, τον ειδικό εκλογικό αριθμό. Κι αυτός είναι μοναδικός αφού φτιάχνεται από τον οικισμό που μένει κάποιος, το νομό και τη σειρά εγγραφής. Πιο περίπλοκος απ' τον ΑΜΚΑ, αλλά ευτυχώς δεν τον ζητάει κανένας, αφού χρειάζεται μόνο στις εκλογές κι εκεί στους καταλόγους υπάρχει ήδη.

Έχουμε και τον αριθμό διαβατηρίου. Θα μου πείτε τι το θέλω το διαβατήριο αφού  μπορώ να ταξιδέψω με την ταυτότητα μόνο; Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον δεν πας παντού με την ταυτότητα. Π.χ. στην Αίγυπτο δεν γινότανε. Αλλά κι εκεί που γίνεται, αυτό ισχύει για να περάσεις τα σύνορα. Άμα σε κάποιον έλεγχο στο δρόμο τους δείξεις ταυτότητα, άντε να εξηγήσεις στον εκεί αστυνομικό τι είν' αυτό. Ενώ το διαβατήριο υποχρεούται να το γνωρίζει. Από κει και πέρα, η ταυτότητα που έχω είναι μεν απ' τις καινούριες με το όνομα με λατινικούς χαρακτήρες αλλά έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από τότε που την έβγαλα. Όταν το 2013 πήγα στην Κύπρο, μου έκαναν παρατήρηση πως ήταν παλιά. Τώρα;

Γιατί δεν αλλάζω ταυτότητα; Γιατί θ' αλλάξει ο αριθμός της. Και θα πρέπει να ενημερώσω ένα σωρό υπηρεσίες (αλλά και τις τράπεζες - γιατί υπάρχουν και οι αριθμοί λογαριασμού τράπεζας που όμως ευτυχώς δεν χρειάζεται να τους ξέρεις απέξω, αλλά χρειάζεται  να ξέρεις τους κωδικούς για τις ιντερνετικές συναλλαγές που η κάθε μια έχει διαφορετικό στιλ). Χώρια που λένε πως όπου νάναι θ' αλλάξουν για να πάρουμε άλλες πιο σύγχρονες. Μας πιέζουν ν' αγοράσουμε τεχνολογία αλλά όλο το αναβάλουμε, να δούμε μέχρι πότε. Τώρα λένε για το 2019. Έτσι κρατάω την ταυτότητα που έχω κι αλλάζω διαβατήριο (που αλλάζει ο αριθμός του κι αυτουνού αλλά ευτυχώς δεν το έχω δώσει κάπου  να χρειαστεί ενημέρωση).

Αυτοί είναι οι βασικοί μας αριθμοί. Τώρα κάτι άλλους από το στρατό ή το πανεπιστήμιο ή ακόμα και του δημοτολογίου κλπ δεν τους μετράω αφού χρησιμοποιούνται μόνο στις δοσοληψίες με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, άρα δεν τους δίνεις πουθενά οπότε δεν χρειάζεται να τους ξέρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.