26 Ιανουαρίου 2017

Πατάτες γεμιστές

Τη συνταγή την εντόπισα από το γνωστό μπλογκ συνταγών της Ελένης. Είχα κρεμμύδια γεμιστά, μανιτάρια γεμιστά, γιατί όχι και πατάτες; Η ιδέα παρόμοια ήταν. Γιατί εντάξει, στα παραδοσιακά γεμιστά, αυτά με το ρύζι (ντομάτες, μελιτζάνες κλπ) η μάνα μου έβαζε και καμιά πατάτα για την κόρη μου που έχει ιδιαιτερότητες στο φαγητό της, αλλά αυτή ουδεμία σχέση. Εξάλλου μιλάμε για σκέτες γεμιστές πατάτες.

Υλικά

4 μεγάλες πατάτες
50 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. τυρί κρέμα
1 αυγό
4 φέτες καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιά τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση

Πλένω καλά τις πατάτες, τις τυλίγω σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνω μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για μία ώρα) ή εναλλακτικά, τις βράζω με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζω. Τις αφήνω λίγο να κρυώσουν και τις καθαρίζω προσεκτικά.
Με ένα μαχαίρι κόβω κατά μήκος και αφαιρώ ένα λεπτό κομμάτι. Προσεκτικά με ένα κουταλάκι αδειάζω το εσωτερικό κάθε πατάτας.
Βάζω σ΄ένα μπολ το εσωτερικό και το καπάκι απ' τις πατάτες, το τυρί κρέμα, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και λίγο απ' το λάδι. Χτυπάω τα υλικά με το ραβδομπλέντερ και φτιάχνω ένα είδος πουρέ.
Προσθέτω και το αλλαντικό και ανακατεύω ελαφρά. Με ένα πινελάκι αλείφω τις πατάτες, εσωτερικά και εξωτερικά με το υπόλοιπο λάδι.
Γεμίζω κάθε πατάτα με το μείγμα του πουρέ και πασπαλίζω από πάνω μία κουταλιά τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Βάζω τις πατάτες σε ταψάκι και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Τρώγονται ζεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.