15 Ιανουαρίου 2017

Στη Γκίζα

Η Γκίζα είναι ουσιαστικά περιοχή του Καΐρου, εκεί που βρίσκονται οι πιο διάσημες πυραμίδες: του Χέοπα, του Χεφρήνου και του Μυκερίνου (στην παραπάνω φωτογραφία δεν φαίνεται). Η πρώτη είναι η μεγαλύτερη απ' τις τρεις, πιο ψηλή και είναι το μόνο απ' τα εφτά θαύματα του (αρχαίου) κόσμου που σώζεται στις μέρες μας ατόφιο.  Στην ίδια περιοχή είναι και η περίφημη Σφίγγα. Όχι πως στην Αίγυπτο είδαμε αυτήν μόνο τη Σφίγγα, αλλά αυτή είναι η πιο μεγάλη (και πιο ξακουστή).

Οι πυραμίδες φαίνονται από το Κάιρο. Δεν χρειάζεται να πας κοντά για να τις δεις. Για να δεις ότι υπάρχουν δηλαδή, γιατί για να τις δεις πώς είναι ακριβώς, μόνο αν φτάσεις εκεί τις βλέπεις. Αλλά κι από μακρυά να τις αισθάνεσαι είναι μεγαλείο. Οι φωτογραφίες είναι από την ακρόπολη (Σιταντέλ κι αυτοί) του Καΐρου, εκεί που βρίσκεται το αλαβάστρινο τζαμί του Μωχάμεντ Άλι.
Όταν πλησιάζεις τις βλέπεις πολύ καθαρότερα. Και μαθαίνεις πως εκτός απ' τις μεγάλες που ήταν οι τάφοι των Φαραώ υπήρχαν γύρω πολλές μικρότερες που χρησίμευαν για την προετοιμασία (ταρίχευση) του πεθαμένου Φαραώ, αλλά και για τάφοι εξεχόντων μελών της κυβέρνησής του.
Η πυραμίδα του Χέοπα, λοιπόν, με την ηλιακή λέμβο που βρέθηκε μέσα (και την οποία δεν επισκεφθήκαμε, πού να τα προλάβουμε όλα) κι η πυραμίδα του Χεφρήνου. Ξεχωρίζει η δεύτερη από τις πλάκες προστασίας στην κορυφή που έχουν μείνει (στις υπόλοιπες έχουν εξαφανιστεί). Η δεύτερη είναι λίγο μικρότερη απ' την πρώτη, βλέπετε ο Χεφρήνος ήταν γιος του Χέοπα και θα ήταν ασέβεια προς τον πατέρα του να φτιάξει πιο μεγάλη πυραμίδα. Αλλά δεν ήθελε να μείνει και πίσω και την έχτισε σε πιο ψηλό σημείο, να φαίνεται πιο καλά απ' την πόλη :)
Να ολοκληρώνουμε την πρώτη γεύση απ' τα μνημεία της περιοχής. Η πυραμίδα του Μυκερίνου, πολύ μικρότερη απ' τις άλλες δυο. Κάποια στιγμή ένας απ' τους κατακτητές της Αιγύπτου (ο Σαλαντίν) είπε να την γκρεμίσει. Το ξεκίνησε αλλά είδε ότι το κόστος κι ο κόπος ήταν σαν να τις έχτιζε. Έτσι τα παράτησε.
Η Σφίγγα τώρα, φτιάχτηκε για να μην ασχημαίνει η πυραμίδα του Χεφρήνου. Ήταν, λέει, ένα βράχος μπροστά και δεν φαινόταν όμορφα. Αρκετά μεγάλος για να τον σπάσουνε, κάποιος πρότεινε να λαξευτεί με τη μορφή του Φαραώ και σε σχήμα Σφίγγας (προσφερόταν ο βράχος σαν αρχικός όγκος) κι έτσι μας προέξυψε κι αυτή.
Η Σφίγγα με την πυραμίδα του Χέοπα και του Χεφρήνου αντίστοιχα.
Βγάλαμε και τις σχετικές φωτογραφίες μας μπροστά απ' τις πυραμίδες. Αλληλοφωτογράφιση,
σέλφι(!)
αλλά και παιχνιδάκια με τον φακό. Παντού όπου πήγαμε μας ζάλιζαν οι πωλητές. Εδώ μου κόλλησε ένας να μου πουλήσει τη μαντίλα κι αφού δεν έδειξα να ενδιαφέρομαι μου την έκανε "δώρο"/ Και δεν θα τσίμπαγα αν δεν έπαιρνε το κινητό μου και δεν με τράβαγε αυτές τις πόζες (που μ'αρέσανε)
και τον μιμήθηκα κι εγώ (κάπως) τραβώντας παρόμοιες τη Μαρία :)

2 σχόλια:

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.