31 Αυγούστου 2016

Χταπόδι κρασάτο

Φεύγοντας απ' το χωριό ο Δούκας μου έκανε δώρο ένα χταπόδι (που το είχε ψαρέψει φυσικά ο ίδιος). Κι έπρεπε να το φτιάξω άμεσα. Ψάχνω συνταγή για κρασάτο και βρίσκω μόνο μια που είχα βάλει παλιά για χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια. Απλό κρασάτο δεν είχα βάλει, αν και τη συνταγή την είχα και με διπλή παραλλαγή ως προς την εκτέλεση. Ευκαιρία λοιπόν, μόνο που το φάγαμε και φωτογραφία δεν έβγαλα :(. Η δεύτερη ιδέα μοιάζει μ' αυτή του Μαμαλάκη! Να σημειώσω πως τελικά ντομάτα δεν έβαλα (και δεν το μετάνιωσα).

Υλικά

1 χταπόδι γύρω στο 1 κιλό
100 ml λάδι
1 φλιτζάνι κρασί + 1/2 νερό
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κουταλιά πάστα τομάτας
πιπέρι
3 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

Κόβω το χταπόδι σε κομμάτια – όχι πολύ μικρά γιατί μαζεύει. Βάζω τη χύτρα στη φωτιά να κάψει και προσθέτω το χταπόδι με το πιπέρι να βγάλει τα υγρά του. Τρίβω το κρεμμύδι και το προσθέτω. Όταν στεγνώσουν σβήνω με το κρασί, προσθέτω το νερό, κλείνω τη χύτρα και το αφήνω να σιγοβράσει για 20’ τουλάχιστον. Ανοίγω τη χύτρα, προσθέτω το λάδι, την τομάτα και τη δάφνη και αφήνω να βράσουν όλα μαζί για 10’ με ανοιχτή τη χύτρα. (Αν χρειάζεται δένω τη σάλτσα με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζανάκι κρύο νερό).

Εκτέλεση 2

Κόβω το χταπόδι σε κομμάτια – όχι πολύ μικρά γιατί μαζεύει. Τρίβω το κρεμμύδι. Βάζω σε κατσαρόλι το λάδι να κάψει, προσθέτω το χταπόδι και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζω. Όταν στεγνώσουν σβήνω με το κρασί (να σχηματίζει ατμό). Προσθέτω την τομάτα το πιπέρι και το φύλλο δάφνης και τα αφήνω να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα (20’ - 30' σε χύτρα ταχύτητας!).

Μπορώ να αντικαταστήσω το κρασί με ξύδι.
Συνοδεύεται όμορφα από πατάτες τηγανιτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.