Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Κολοκυθοκεφτέδες

Μια επίσκεψη στο θείο μου ήταν η αφορμή να φτιάξω κολοκυθοκεφτέδες. Που μας φίλεψε με ένα κολοκύθι. Ένα και μοναδικό, αλλά πάνω από κιλό! Που βέβαια, αφού ήταν παραγωγής του ήταν φρεσκότατο, δροσινό και γλυκό. Αλλά κολοκύθια είχαμε ήδη φάει κάνα δυο φορές εκείνες τις μέρες. Σκέφτηκα πως για σφουγγάτο ήταν μπόλικο κι έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε και κολοκυθοκεφτέδες. Τους θέλαμε στο φούρνο (το τηγάνι το αποφεύγω όταν μπορώ). Συνδύασα απ' τις πρώτες δυο τρεις συνταγές που είδα και έφτιαξα. Έτσι κι αλλιώς τα υλικά μοιάζουν αρκετά με το σφουγγάτο άρα ήταν στη λογική μου!

Υλικά

1 κιλό κολοκύθια
2 κρεμμύδια
αλάτι
2 αυγά
1 φλιτζάνι φέτα ή μυζήθρα ή άλλο τυρί (εγώ συνήθως κάνω συνδυασμούς)
1 κουταλιά ρίγανη (ή όση θέλω - αλλά όχι πολλή γιατί πικρίζει)
πιπέρι
κίμινο
1 κουταλάκι μπέικιν
αλεύρι όσο πάρει να γίνει μαλακή ζύμη
λάδι

Εκτέλεση

Τρίβω τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη. Περνάω και τα κρεμμύδια από το μούλτι και τα βάζω σ' ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι να φύγουν όλα τα ζουμιά τους. Βάζω το σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήνω στην άκρη για μια - δυο ώρες.
Στύβω γερά τα τριμμένα υλικά, προσθέτω τα μυρωδικά, το τυρί και τ' αυγά και ανακατεύω μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτω και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύω ίσα ίσα να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σ' ένα ταψί στρώνω ένα φύλλο σιλικόνης (ή λαδόκολα). Παίρνω μ' ένα κουτάλι λίγο απ' το μείγμα και το σπρώχνω μ' ένα άλλο κουτάλι (γιατί το να πλάσω κεφτέδες στο χέρι δεν γίνεται αφού κολλάνε τρομερά). Ρίχνω λίγο λάδι από πάνω και ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. Τους γυρίζω να ψηθούν κι απ' την άλλη μεριά για 10' ακόμα.

Στο τηγάνι

Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αν θέλω να τηγανίσω τους κολοκυθοκεφτέδες μου.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι (δε θέλω να κάψει πάρα πολύ γιατί θα καούν οι κεφτέδες) τους ρίχνω με το κουτάλι και μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα από τη μία πλευρά τους γυρίζω από την άλλη.
Μόλις είναι έτοιμοι τους βάζω σε ένα πιάτο που έχω στρώσει απορροφητικό χαρτί (για να στραγγίσουν τα λάδια).

Να σημειώσω πως αν τους τηγανίσω, καλό είναι το μείγμα να είναι πολύ κρύο (π.χ. να το έχω αφήσει μισή ώρα στο ψυγείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.