29 Αυγούστου 2016

Ντινάν - στην πόλη

Το κάστρο της Ντινάν είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί η πόλη είναι πάνω σ' ένα ποτάμι και σ' ένα σημείο που πέρναγαν πολλοί δρόμοι. Κι η σημερινή πόλη το ποτάμι έχει για σημείο αναφοράς.

Στο ποτάμι κάτ' απ' το κάστρο είναι μια γέφυρα που τη θεωρούν σημαντική είναι πολυδιαφημισμένη και πολυφωτογραφημένη και συνδυάζεται με την διπλανή της εκκλησία Church of Our Lady,
Μπήκαμε και μέσα στην εκκλησία, ενδιαφέρουσα ήταν, είχε δηλαδή πράγματα να δεις, στα συνηθισμένα πλαίσια που είναι οι καθολικές εκκλησίες.
Η γέφυρα ήταν η Charles-de-Gaulle Bridge. Μπορεί να έχει το όνομα ενός μεγάλου Γάλου στρατηγού (κι ένα άγαλμα καρικατούρα του στην μια της άκρη) αλλά δεν είναι γνωστή γι' αυτό.
Η γέφυρα είναι γνωστή για τα σαξόφωνα που υπάρχουν σ' αυτήν. Απομιμήσεις φυσικά(!)
Βγάλαμε κι εμείς τις σχετικές μας αναμνηστικές μπροστά σε κάποιο απ' αυτά (το κίτρινο μου έκανε κλικ απ' την ώρα που ήμασταν στο κάστρο κι έτσι ήταν αυτό που διάλεξα για πολλά καρέ!)
Η Ντινάν είναι η γενέτειρα πόλη του Άντολφ Σαξ, του εφευρέτη του σαξόφωνου κι έτσι έχει φροντίσει να τον τιμήσει δεόντως. Υπάρχει το άγαλμά του,
κι εκτός απ' τη γέφυρα με τα σαξόφωνα, υπάρχουν κομμάτια απ' το όργανο στον κεντρικό δρόμο
αλλά και χώρια ένα γλυπτό σαξόφωνο σε μια πλατεία.
Στην Ντινάν, άλλο αξιοθέατο είναι το εργοστάσιο της γνωστής βέλγικης μπίρας Λεφ (Leffe)
α
Στην άκρη της πόλης στέκονται κάποια επιπλέον εντυπωσιακά βράχια
που όταν τα δεις από κάποια γωνία μοιάζουν με στέμμα (ή έτσι θέλει η τοπική παράδοση)!
Το ποτάμι είναι πλωτό και χρησιμοποιείται για προπονήσεις σε καγιάκ και κανό αλλά και για να περνάνε πιο μεγάλα πλοία. Και για να καλύψουν την κάποια υψομετρική διαφορά, στην άκρη αυτή υπάρχει μια δεξαμενή που ανεβάζει τα πλοία ένα επίπεδο πάνω (ή αντίστοιχα τα κατεβάζει, ανάλογα την κατεύθυνση).
Εκεί κοντά περνάει κι ο αυτοκινητόδρομος που πάει στη Γαλλία. Το περνάει δεν είν' απλή υπόθεση γιατί για να περάσει έχει φτιαχτεί μια γέφυρα σε ύψος πάνω από 100 μέτρα.
Τη βόλτα μας με το σκάφος την κάναμε (το πακέτο που πήραμε ήταν των 45' και μας ήρθε μια χαρά), γυρίσαμε πίσω, πήραμε ξανά το τελεφερίκ μας και πήγαμε προς τ' αυτοκίνητό μας.
Τώρα, τι είν' αυτό και πού κολλάει με την Ντινάν; Μα το είδαμε έξω απ' το κάστρο, δίπλα στο πάρκινγκ κι είναι μια μηχανή που κουρεύει το γκαζόν από μόνη της. Κινείται με μπαταρία, χωρίς να τη χειρίζεται κάποιος άνθρωπος και μου έκανε τρομερή εντύπωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.