10 Ιουλίου 2016

Γάνδη

Γευστικά ταξίδια αλλά και ταξίδια σε διάφορα μέρη έχω υποσχεθεί, αλλά απ' αυτά τα τελευταία έχω κάμποσο καιρό να βάλω. Η βασική αιτία είναι πως κάνω μπόλικα ταξίδια :) Κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό, όταν κάνεις ταξίδια δεν έχεις καιρό να γράφεις για τα ταξίδια που κάνεις. Ή τα κάνεις και τα απολαμβάνεις ή τα περιγράφεις. Και χρειάζεται χρόνος για να τα περιγράφεις κι όταν όποτε έχεις χρόνο τον ξοδεύεις σε ταξίδια δεν μένει για περιγραφές. Παλιότερα, όταν ήμουνα στη Γερμανία, είχα χρόνο να περιγράφω αφού ήμουν δυόμιση - τρεις ώρες το πρωί σ' ένα τρένο κι άλλες τόσες το βράδυ. Αλλά τώρα; Βέβαια, για να πω την αλήθεια, υπάρχει χρόνος που τρώγεται χαζεύοντας στον υπολογιστή. Αλλά δεν είν' αρκετός. Και για να μην μένουν οι φωτογραφίες σε ηλε-ντοσιέ είπα να βάλω μερικές απ' τις τελευταίες.

Λίγα λόγια πολλές φωτογραφίες λοιπόν. Να μιμηθώ την Κλαίρη! Ή μάλλον όχι κι έτσι αφού πριν επισκεφθώ ένα μέρος συνήθως ψάχνω και καταγράφω το τι θα δω εκεί. Αυτές τις πληροφορίες (και τα μπόλικα λίνκια που βάζω για να μπορώ να ανατρέχω στα αξιοθέατα όταν βρίσκομαι κοντά - τις περισσότερες φορές απ' το τριπανβίζορ) θα τις βάλω κι αυτές. Να ξέρουμε λίγο πού πατάμε. Και κατά το δυνατόν διορθωμένες, να έχουν κάτι παραπάνω. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Γάνδη (Gent). Νύχτα την είχαμε δει το 2010 και μας εντυπωσίασε. Τη μέρα περιμέναμε περισσότερα απ’ αυτήν. Και μας τα έδωσε. Μια απ’ τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου. Η πόλη διαθέτει πολύ όμορφο ιστορικό κέντρο με χαρακτηριστικά κτίσματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, τα οποία, ευτυχώς, δεν υπέστησαν καταστροφές από τους πολέμους, αλλά και αναπαλαιώθηκαν και συντηρούνται άψογα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι η μεγαλύτερη περιοχή στο Βέλγιο όπου δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων (εγώ αυτό δεν το αντιλήφθηκα).
Σημαντικό είναι, επίσης, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο στεγάζει, μεταξύ άλλων, έργα του Ιερώνυμου Μπος και άλλων Φλαμανδών ζωγράφων, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Designmuseum. Στην πόλη υπάρχουν επίσης, αρκετά θέατρα και Όπερα, το κτήριο της οποίας σχεδίασε ο διασημότερος αρχιτέκτονας της πόλης τον 19ο αιώνα, ο Louis Roeland.

Ο καθεδρικός Ναός του St. Bavo και το κάστρο Gravensteen, ο ναός του Αγίου Νικολάου και το Belfort en Lakenhalle με την υπέροχη θέα ολόκληρης της πόλης αν αποφασίσει κάποιος ν' ανέβει πάνω, αλλά βέβαια και το δημαρχείο της πόλης είναι απ’ τα σημαντικότερα που θα δούμε.




Και μερικές εικόνες απ' την καθημερινή ζωή της πόλης. Η Γάνδη είναι Φλαμανδική πόλη. Οι Φλαμανδοί είναι ουσιαστικά Ολλανδοί, άρα το ποδήλατο συνυφασμένο με τη ζωή τους. Και προσαρμοσμένο ώστε να εξυπηρετεί το μέγιστο δυνατό. Επίσης, η πόλη είναι πάνω σε ποτάμι (ω το περίεργο). Και το ποτάμι χρησιμοποιείται. Για μεταφορές αλλά και για πικ νικ!
Το Βέλγιο λέγεται πως έχει πάνω από 250 ετικέτες μπίρας. Μπορεί το όνομα να το έχουν οι Γερμανοί, αλλά η χάρη μάλλον πάει στο Βέλγιο! Και τις διαφημίζουνε παντοιοτρόπως. Και στα μαγαζιά σερβίρουν όσο περισσότερες μάρκες μπορούν. Όχι μόνο μία όπως στη Γερμανία...
Κι ένα σοκάκι με γκράφιτι. Το μόνο μέρος που τα είδαμε. Κι ήταν όλα μαζεμένα!

2 σχόλια:

  1. Και πάλι καλοτάξιδοι, φίλοι μου! Θάθελα κάποιο ταξίδι να το κάνουμε παρέα...Κάτι σε Πολωνία, Εσθονία κλπ Τι λέτε? Πότε με το καλό στο νησί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για Βαλτικές θα μας ενδιέφερε, αλλά το θέμα είναι το πότε. Καλά νάμαστε του χρόνου και βλέπουμε, αλλά δεν τόχουμε στις άμεσες προτεραιότητες.
    Για το νησί, δες μέιλ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.