26 Ιουλίου 2016

Η σπηλιά του Φιλοκτήτη

Ο Φιλοκτήτης ήταν μυθικός ήρωας που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο ήρωας δαγκώθηκε από φίδι όταν η αρμάδα έκανε στάση στην Τένεδο (ή κάποια άλλη νησίδα) να θυσιάσει για να πάει καλά η εκστρατεία. Τον άφησαν στη Λήμνο, ουσιαστικά για να πεθάνει. Αυτός κατέφυγε σε μια σπηλιά στη βορειοανατολική Λήμνο, κάτω απ' το ιερό των Καβείρων που είναι σήμερα γνωστή ως σπηλιά του Φιλοκτήτη.

Σύμφωνα με τον οδηγό που ανακάλυψε η Μαρία, "Στη γύρω περιοχή μπορούμε να επισκεφτούμε την Σπηλιά του Φιλοκτήτη, του ομηρικού ήρωα που οι Αχαιοί εγκατέλειψαν στη Λήμνο, τσιμπημένο από δηλητηριώδες φίδι και συνέχισαν προς την Τροία. Σύμφωνα με το μύθο, ο ήρωας γιατρεύτηκε με τη βοήθεια και της Λημνίας Γης. Η Σπηλιά του Φιλοκτήτη βρίσκεται κάτω από το Καβείριο και για να την προσεγγίσουμε θα πρέπει να διαβούμε ένα μικρό, σύντομο αλλά και στενό και απότομο μονοπάτι στην απόκρημνη ακτή".
Όταν φτάσαμε η γλυκύτατη κοπελιά που ήταν στον αρχαιολογικό χώρο για να κόβει εισιτήρια (2€) αλλά και να ελέγχει το τι γίνεται στο χώρο μας ενημέρωσε ακριβώς για τα ίδια πράγματα, αλλά με λίγες παραπάνω λεπτομέρειες. Το μονοπάτι δύσκολο στο κατέβασμα και θέλει προσοχή, υπάρχει μια είσοδος μεγάλη που μπορεί να μπει κάποιος κολυμπώντας αλλά υπάρχει και μια ακόμα είσοδος που είναι στενή αλλά με λίγη προσπάθεια και πολλή προσοχή μπορεί να μπει κάποιος μέσα (ακόμα κι εγώ).
Βέβαια, όταν πήγαμε να πάρουμε το μονοπάτι, υπήρχε μια πινακίδα που απαγόρευε το κατέβασμα :) Που βέβαια, κανένας δεν της έδινε σημασία.
Υπήρχε αρκετός κόσμος ήδη κατεβασμένος
Κάποιοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν και τις δυο εισόδους. Να μπουν κολυμπώντας αλλά να βγουν απ' τα στενά. Τι να πω. Άβυσσος η ψυχή κλπ.
Άλλοι δοκίμαζαν τα στενά μόνο αφού δεν είχαμε προνοήσει για μαγιό.
Λίγο ζόρι, λίγη προσοχή και μια χαρά γινόταν η είσοδος.
Μέσα δεν μπορώ να πω πως βρήκα κάτι από Φιλοκτήτη (αυτό έλειπε)
Αλλά η αίσθηση του να είσαι σε μια θαλασσοσπηλιά άξιζε τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.