Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα

 Από τη Δευτέρα η μετεωρολογική είχε βγάλει ανακοίνωση πως για σήμερα προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες. Και όντως, χτες το μεσημέρι άνοιξε ο ουρανός στην γειτονιά μας. Καταιγίδα δεν μπορώ να πω πως είχαμε, λίγα ήταν τα αστραπόβροντα (μ' αποτέλεσμα κάποιες μικροδιακοπές στο ρεύμα) αλλά από νερό χορτάσαμε. Τράβηξε κάποιες φωτογραφίες η Μαρία αλλά ο χαμός δεν μπορεί να φανεί. Βέβαια, φαίνεται πως δεν ξεχωρίζει το τι υπάρχει και το τι γίνεται λίγο πιο μακριά απ' το σπίτι.

 Η βροχή έπεφτε πυκνή και μαζί με τη βροχή και χαλάζι. Τόσο πολύ που η γη δεν μπορούσε να ρουφήξει τα νερά. Μ' αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και σπίτια. Εν τω μεταξύ, ακριβώς την ώρα που σχολίαζα πως τέτοια βροχή είναι βροχή για πλημμύρα βλέπω πως ήδη στο δικό μας σπίτι μπήκαν νερά απ' τη μπαλκονόπορτα! Πότε τρέχαμε και μαζεύαμε. Εντάξει, δεν ήταν και πολλά, κάνας κουβάς. Αλλά δεν προλάβαμε να πούμε πως φτηνά τη γλυτώσαμε, πάμε να δούμε και τι γίνεται στο υπόγειο αρχίζουμε να μαζεύουμε κι από κει.
Στις παραπάνω δυο φωτογραφίες από δυο κλήματα. Την επόμενη μέρα και τα δυο. Σε απόσταση λιγότερο από 1 χλμ σε ευθεία γραμμή. Διαφορά ολοφάνερη! Φαίνεται πως σε σχέση με όσα έγιναν σε άλλα μέρη, όντως φτηνά τη γλυτώσαμε.
Για παράδειγμα στο σχολείο. Πού δεν έχει υπόγειο. Μπήκαν νερά απ’ τη σκεπή κι οι τάξεις δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αύριο. Κι αυτό όχι μόνο στις αίθουσες που βρίσκονται στον πρώτο όροφο αλλά και σ' αυτές που βρίσκονται στο ισόγειο! Το νερό να στάζει, κυρίως από τα φώτα (που σημαίνει βέβαια κίνδυνο ηλεκτροπληξίας) αλλά και να τρέχει από τους αρμούς διαστολής που έχουν αφήσει κατά την κατασκευή του κτιρίου. Για να γλυτώσουμε το πλατσούρισμα επιστρατεύτηκαν κουβάδες.
Και θυμήθηκα την αντίστοιχη εμπειρία μου απ' το Σταθμό του Μονάχου :) Κι ήρθα στα ίσα μου.
Εν τω μεταξύ, σε μια άκρη της αυλής, υπάρχει ένα θεατράκι. Το θεατράκι αυτό χρησιμοποιείται κι από άλλους εκτός απ' το σχολείο και τις μέρες αυτές θα ανεβάσουν ένα έργο. Έμαθα πως το σχολείο πλημμύρισε απ' τη μεσημεριανή βροχή (14:30 - 15:30 έβρεχε) και πήγα να το δω, Είχαν περάσει ήδη 4 ώρες από τότε που σταμάτησε η μπόρα. Κι είδα αυτή την κατάσταση στο θεατράκι. Στρώμα το χαλάζι. Σαν να είχε χιονίσει (κι όχι μόνο στο σημείο που έβγαλα τη φωτογραφία, αλλά εκεί ήταν το περισσότερο)!

Βέβαια κι αυτά λίγα είναι αν σκεφτεί κανείς πως στο διπλανό δρόμο ξηλώθηκε κομμάτι απ' την άσφαλτο που παρέσυρε αυτοκίνητα κλπ. Την επόμενη μέρα να οι πλάκες, να και το σκάσιμο.
Τώρα, για κάποια υπόγεια τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Ειδικά όσα είναι χτισμένα κοντά σε ρέματα (κλεισμένα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.