Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Μαρμελάδα πορτοκάλι 2

Είχα πάει προχθές στο χωριό για το μνημόσυνο της μάνας μου. Με την ευκαιρία ανακάτεψα λίγο απ' τα χαρτιά που είχε αφήσει κι ανάμεσα στα άλλα βρήκα και μια συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι. Ευκαιρία να την παρουσιάσω. Στο χαρτάκι έγραφε μόνο την αναλογία, εγώ έβαλα την εκτέλεση σύμφωνα με την εμπειρία μου. Ψάχνοντας βρίσκω κι άλλα. Άλλο χαρτάκι με εκτέλεση, αλλαγές φέτος (2017).

Υλικά

8 πορτοκάλια
ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Διαλέγω πορτοκάλια με χοντρό φλούδι και ξύνω τα μισά απέξω. Τα κόβω στη μέση και τα στύβω.   Τα καθαρίζω από τις πέτσες και τα ρίχνω σε νερό.
Βάζω σ΄ ένα κατσαρόλι μπόλικο νερό να βράζει και ρίχνω τα (φλούδια από τα) πορτοκάλια να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν καλά.
Τα αλέθω και μετράω ένα μέρος πολτό ένα μέρος ζάχαρη ενώ σε ένα κιλό ζάχαρη προσθέτω και ένα ποτήρι χυμό απ' τα πορτοκάλια. Τα πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ για να γίνει ομοιογενής η μαρμελάδα. Ανακατεύοντας συνέχεια την αφήνω να βράσει μέχρι να δέσει (να στέκεται κόμπος όταν τη ρίξω σε ποτήρι με κρύο νερό). Προσθέτω το λεμόνι και βράζω για 1 - 2 λεπτά ακόμα.

Αποστειρώνω αρκετά βάζα και βάζω την μαρμελάδα όπως είναι ζεστά όλα, τα κλείνω και τα γυρίζω ανάποδα.

Παρατήρηση

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω μαρμελάδα λεμόνι μόνο που στην περίπτωση αυτή προσθέτω νερό αντί χυμό στο βράσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.