11 Μαΐου 2016

Αμπελόφυλλα στην άλμη

Εις μνήμην!
Κάποιες απ' τις συνταγές που βάζω εδώ είναι από αυτές που είχε η μάνα μου. Που το τελευταίο δεκαήμερο έπεσε στο κρεβάτι, κάτι που τη στεναχωρούσε από πάντα και προχτές το πρωί κοιμήθηκε μόνιμα. Έτσι είπα σήμερα να βάλω μια απ' αυτές τις δικές της συνταγές, τα φύλλα που έφτιαχνε και κράταγε για να μας φτιάχνει τα ντολμαδάκια.
Να συμπληρώσω μόνο πως αντί να βάλω τα βαζάκια μπρούμυτα (όπως λέει), προτιμώ να τα έχω αποστειρωμένα.

Υλικά

1 κιλό νερό
100 γρ. αλάτι
½ κουταλάκι ξινό (σκόνη)
αμπελόφυλλα τρυφερά

Εκτέλεση

Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό με τα υπόλοιπα υλικά να πάρει μια βράση. Όταν κρυώσει βουτάω ένα ένα τα φύλα, τα τυλίγω σε ματσάκια και τα βάζω σε βάζο που να κλείνει αεροστεγώς (ή σε πλαστικό μπουκάλι). Συμπληρώνω το κενό με την άλμη και το τοποθετώ μπρούμυτα. Όποτε χρειαστώ φύλλα, το ανοίγω, και χρησιμοποιώ τα φύλλα όπως είναι (δεν χρειάζονται βράσιμο).

2 σχόλια:

  1. Δυο χρόνια σχεδόν από τότε που πέθανε η μάνα μου και βρήκα κάποια βαζάκια απ' τα φύλλα που μας είχε αφήσει. Είχαμε γράψει και χρονολογίες πάνω για να ξέρουμε πότε φτιάχτηκαν. Το ένα βαζάκι έγραφε "2012". Ε, λέμε, έξι χρόνια μετά μάλλον θα έχουν χαλάσει, αλλά ας τα δούμε. Τ' ανοίγουμε κι ήταν μια χαρά. Έτσι σήμερα θα φάμε ντολμαδάκια με φύλλα απ' αυτά που μας άφησε κληρονομιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/19, 4:57 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.