Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Σβιρνιές με τ' αυγά

Τις σβιρνιές όπως τις λέμε στο χωριό μου δεν μπορώ να πω πως τις αγαπώ. Σπάνια τις τρώω, τις αποφεύγω όσο μπορώ, αλλά κάποιοι άλλοι τρελένονται γι' αυτές. Άλλοι τις τρώνε λίγο βρασμένες, σαν σαλάτα κι άλλοι με τ' αυγά. Είναι αγαπημένο φαγητό της μάνας μου. Μιας και δεν τις τρώω εγώ, δεν έχω συνταγή και δεν θα έβαζα εδώ αλλά χτες την είδα στις συνταγές της Ελένης (κι εκεί πέρα παραπέμπω σήμερα, κοπιπαστώνω κι από κάτω, χωρίς ν' αλλάξω ούτε κεραία). Εκεί η Ελένη τις λέει "οβριές" και λέει πως είναι είδος σπαραγγιών. Για να το λέει κάτι θα ξέρει :)

Οβριές Ομελέτα - Wild Asparagus Omelette

Οι οβριές ή οβρυές ή αβρωνιές ή αβρουνιές, όπως ονομάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, είναι ένα ιδιαίτερο χόρτο που ομοιάζει με μικρό κισσό που αναρριχάται ακόμη και πάνω σε δέντρα.
Τα βλαστάρια του θυμίζουν τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτά, ανοιχτοπράσινα και πολύ πικρά. Η πικράδα αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά τους. Λένε ότι καλό είναι να μην τρώγονται ωμές, καθώς το φυτό θεωρείται ελαφρώς τοξικό.
Οι οβριές εμφανίζονται στην Ελληνική φύση από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη, μπλεγμένες πάνω σε θάμνους και με τις τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν.
Συλλέγονται με το χέρι και τρώγεται το τρυφερό μέρος των βλασταριών σαλάτα, μαγειρευμένα με σάλτσα τομάτας ή ομελέτα.
Με όποιο τρόπο κι αν μαγειρευτούν, πρέπει να κρατήσουν την πικράδα τους για να αποτελέσουν μια εξαιρετική γευστική απόλαυση!


Τα Υλικά

1 μεγαλούτσικο ματσάκι τρυφερά βλαστάρια οβριών
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες



Κρατάμε το μαλακό μέρος των βλασταριών και πετάμε τα σκληρά μέρη τους. Τα πλένουμε πολύ καλά.






Τα βράζουμε για δύο το πολύ λεπτά μέσα σε ελάχιστο νερό. Τα σουρώνουμε και τα άζουμε μέσα σε μπολ με κρύο νερό, για να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε καλά.





Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για ένα λεπτό.






Κατόπιν προσθέτουμε τις οβριές. Τσιγαρίζουμε τα βλαστάρια ελαφρά, ανακατεύοντάς τα μέσα στο τηγάνι.







Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι πάνω από τις οβριές. Με ένα πιρούνι βοηθάμε να απλωθούν παντού.

Ψήνουμε την ομελέτα, μέχρι να ροδίσει και με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Όταν ροδίσει και η άλλη πλευρά, είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή και την πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.