17 Απριλίου 2016

Διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας

Το τελευταίο διάστημα οι τηλεοράσεις έχουν γεμίσει με διαφημίσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Και των τριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Γενικά οι διαφημίσεις των κινητών δεν μας λείπουνε αλλά αυτόν τον καιρό έχουν ξετρελαθεί. Και οι τρεις διαφημίζουν το ίδιο προϊόν: τα πακέτα που διευκολύνουν την περιαγωγή, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ για συντομία). Πώς αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον να μας δώσουν κάτι φτηνά; Θέλουν να χάσουν λεφτά; Δύσκολο. Βέβαια, πάντα οι διαφημίσεις φέρνουν νέα έσοδα αν αποδώσουν αλλά πώς και επικεντρώνονται ξαφνικά και οι τρεις στο ίδιο προϊόν; Η εξήγηση υπάρχει και είναι απλή.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας βγάζουν τα κέρατά τους απ' την περιαγωγή. Χρόνια τώρα. Μέχρι που κάποια στιγμή η ΕΕ τους έβαλε πάγο. Τις υποχρέωσε να περιορίσουν τις σχετικές χρεώσεις, ειδικά για περιαγωγή εντός των κοινών συνόρων. Κι άρχισε να υπάρχει ένα πλαφόν, το οποίο και μειωνόταν σταδιακά. Στην αρχή (αν θυμάμαι καλά ήταν το καλοκαίρι του '12, λίγο πριν φύγω απ' τη Γερμανία) το κόστος κλήσης πήγε στα 39 λεπτά το λεπτό. Τον επόμενο χρόνο σίγουρα κατέβηκε στα 29 και αργότερα στα 19+ΦΠΑ. Τόσο είναι και σήμερα. Με το 23% που είναι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, όποιος βρίσκεται στο εξωτερικό (αλλά εντός ΕΕ φυσικά) με 1€ μιλάει κανείς πάνω από 4'.
Από 30/4 τα πράγματα αλλάζουν. Προς τα κάτω. Αρχίζουν να ισχύουν ακόμα μικρότερες χρεώσεις περιαγωγής. Λίγο πριν από την οριστική κατάργηση που θα γίνει το καλοκαίρι του 2017.

Δηλαδή; Τι θα ισχύει; Οι εθνικές χρεώσεις. Με ένα μικρό επιπλέον κόστος προς το παρόν που θα καταργηθεί κι αυτό του χρόνου. Τι πάει να πει αυτό; Όποιος έχει πακέτο, το πακέτο του ισχύει και στο εξωτερικό. Αντίθετα, όποιος δεν έχει, θα πληρώνει σαν να τηλεφωνούσε από Ελλάδα.

Ωχ. Αυτό σημαίνει αυξήσεις. Αφού οι τιμές κλήσεις από κινητό στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ ψηλές και έχουν ανακοινωθεί και αυξήσεις. Χώρια που αν πάρεις από Ελλάδα εξωτερικό χωρίς πακέτο την έχεις βάψει. Άρα θα πληρώνουμε παραπάνω; Ευτυχώς, η ΕΕ έχει προβλέψει: οι χρεώσεις του εσωτερικού μεν, χωρίς όμως να υπερβαίνουν τις σημερινές τιμές. Αμ πώς.

Γι' αυτό κι η κωλοπιλάλα των εταιριών για τα νέα συμβόλαια περιαγωγής. Ό,τι αρπάξουνε. Αφού θα πέσουν οι τιμές, να δέσουν όσο περισσότερους μπορούν με συμβόλαιο για ένα δυο χρόνια νάχουνε να πορεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.