04 Μαρτίου 2016

Σταφιδόψωμα της Γκόλφως

Πριν κάμποσο καιρό είχα δει μια συνταγή για σταφιδόψωμα στο "συνταγές της παρέας". Την είχα κρατήσει κάπου και πρόσφατα έπεσα πάνω της, οπότε την Κυριακή είπα να την φτιάξω. Το αποτέλεσμα μ' ενθουσίασε, παρά το γεγονός πως τη μέρα εκείνη φτιάξαμε διάφορα, ήμασταν ώρα στην κουζίνα και (προφανώς) κουραστήκαμε ενώ, μιας και δουλεύαμε συνταγές παράλληλα, κάπου μας έφυγε κι ο χρόνος και πήραν παραπάνω χρώμα απ' όσο θα ήθελα. Η συνταγή έλεγε για φρέσκια μαγιά, εγώ προτίμησα την ξερή. Κανέλα έγραφε μια τσιμπιά. έβαλα κάμποση, αλλά θα ήθελα παραπάνω. Το κουταλάκι το χρειάζεται. Α! κι από πάνω, αντί για αυγό, άλειψε με γάλα (που το έδινε στα εναλλακτικά :) )

Υλικά (για 10 - 12 σταφιδόψωμα)

1 κούπα χλιαρό νερό
3 κουταλιές γάλα εβαπορέ
40 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
1 κουταλιά μέλι
3 κουταλιές ζάχαρη
3,5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
2 κουταλιές μαργαρίνη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες ή ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
λίγο γάλα ή 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για επικάλυψη
σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα τάπερ που κλείνει βάζω το χλιαρό νερό, ρίχνω τη μαγιά και διαλύω τη καλά, προσθέτω τη ζάχαρη, το μέλι, το γάλα, ανακατεύω λιγάκι και κλείνω με το καπάκι και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει .
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το αλεύρι, τη μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου), το αλάτι και ανακατεύω με τα χέρια λίγο να γίνουν σαν τρίμματα.
Προσθέτω το χυλό της μαγιάς και ζυμώνω ελαφρά.
Βάζω τη ζύμη σας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνω λίγο κάνοντας την σαν μια μπάλα.
Βάζω την μπάλα ζύμης μέσα στο μπολ και την αφήνω σκεπασμένη 1 ώρα να φουσκώσει. Την βάζω πάλι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ρίχνω μέσα τις σταφίδες και την κανέλα, και ζυμώνω καλά.
Πλάθω την ζύμη σε μπαστούνι και κόβω σε κομμάτια. Τα πλάθω σαν μικρά ψωμάκια και τα τοποθετώ σε ταψί που έχω στρώσει με λαδόκολλα.
Τ’ αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για πάνω από 1 ώρα να φουσκώσουν καλά. Πριν τα βάλω για ψήσιμο τ’ αλείβω με προσοχή με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και τα πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο και τα προσέχω μέχρι να ψηθούν μην πάρουν πολύ χρώμα από επάνω (πάντως, θέλουν αρκετή ώρα, κάπου 45' ή και παραπάνω).

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δω ότι παίρνουν πολύ χρώμα μπορεί να τα σκεπάσω με ένα κομμάτι λαδόκολλα. Τα σταφιδόψωμα μόλις φουσκώσουν καλά είναι έτοιμα. Όταν κρυώσουν διατηρούνται μέσα σε σακούλες τροφίμων κλεισμένες αεροστεγώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.