07 Φεβρουαρίου 2016

Χυλοπίτες σπιτικές

Όπως έγραφα στο προηγούμενο, πήραμε μια μηχανή που βοηθάει ν' ανοιχτεί φύλλο αλλά και κόβει σε λουρίδες ζυμαρικά. Λεπτά σε στιλ μακαρονιού ή πιο πλατιά σε στιλ χυλοπίτας. Κι αφού την πήραμε κι αρχίσαμε τις δοκιμές δοκιμάσαμε να φτιάξουμε και τις δικές μας χυλοπίτες. Η απεργία ήταν καλή ευκαιρία! Ακολουθήσαμε τη συνταγή που συνόδευε τη συσκευή και τις φάγαμε σκέτες. Μόνο με τυρί. Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και θα το επαναλάβουμε.

Υλικά

3 αυγά
300 γρ. αλεύρι σκληρό
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάω τα αυγά να γίνουν ομοιόμορφα. Προσθέτω το αλεύρι και το λάδι και ζυμώνω καλά. χωρίζω τη ζύμη σε 4 - 5 μπαλάκια και την αφήνω να ξεκουραστεί καμιά ώρα.
Στερεώνω τη μηχανή και περνάω την κάθε μπάλα μία απ' το χοντρό και μια ακόμα να γίνει πιο λεπτό φύλλο (ανάλογα πόσο μ' αρέσει π.χ. στο 4).Μετακινώ το χερούλι στους κυλίνδρους που κόβουν -λουρίδες και περνάω τα φύλλα που κόβονται σε μακριές χυλοπίτες. Τις αφήνω σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν καμιά ώρα.
Βάζω μπόλικο νερό (κάπου 4 - 5 κιλά) με αλάτι. Ρίχνω τις χυλοπίτες και τις βράζω για 5 λεπτά (ή όσο χρειαστεί). Τις σουρώνω, τις περιχύνω με καυτό βούτυρο και τις σερβίρω με τριμμένη παρμεζάνα (ή μυζήθρα ή ο,τι τυρί μ' αρέσει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.