09 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικό και Σέγκεν

Πολύ προβληματίστηκα για το σημερινό. Να το γράψω ή όχι. Οι ειδήσεις για πρόσφυγες καθημερινές και καταιγιστικές. Το θέμα δεν έχει τελειωμό (και δεν φαίνεται πως θα γίνει κάτι να σταματήσει, εκτός από το να κλείσουν τα σύνορα). Παράλληλα τον τελευταίο καιρό γίνονται συζητήσεις για τη συνθήκη Σέγκεν. Αν θα πρέπει η συνθήκη να ανασταλεί γενικότερα ή ειδικά για την Ελλάδα (αν και, στην πραγματικότητα ήδη υπάρχουν ήδη περιορισμοί). Γίνεται τόση κουβέντα και τόσο πυκνά που κάπου σκέφτομαι πως οι δικές μου απόψεις δεν έχουν σημασία. Απ' την άλλη, έχω συνηθίσει να μεταφέρω εδώ τις σκέψεις μου κι έτσι τελικά αποφάσισα να το κάνω άλλη μια φορά. Κυρίως σχολιασμός σε ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

Ξεκινώ απ' τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για να ελέγξει το προσφυγικό κύμα. Όχι, δεν είναι καινούριο χρήμα, Για κείνο το παλιό συζητάμε. Που απ' τη στιγμή που θα το ανακοινώσουνε μέχρι να φτάσει στον προορισμό του περνάει πολλλλλλύς καιρός. Απ' την άλλη η Τουρκία ξέρει να επιμένει και να εκβιάζει για να το πάρει. Δεν είναι Ιορδανία να κλαίγεται. Γιατί η πρώτη είναι δίπλα μας και μας στέλνει κόσμο ενώ για να 'ρθουν απ' τη δεύτερη θα πρέπει να περάσουν απ' την πρώτη ή να κάνουν τη διαδρομή από Λιβύη και πολύ θάλασσα. Κι όσο ο πόλεμος στη Συρία καλά κρατεί, τόσο σπρώχνεται κόσμος στην προσφυγιά.

Ποια είναι η αντίδραση της Ευρώπης; Πιέζει για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά αφού γίνει η υποδοχή των προσφύγων στην ΕΕ!!! Με ποιο τρόπο; Με το να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και να μην προχωρούν πέρα απ' τα βόρεια σύνορα. Και πώς μπορεί να γίνετ' αυτό; Με το να φτιάχνεται φράχτης στην Ειδομένη και γενικά στα σύνορα και να ελέγχονται αυτοί που βγαίνουν.

Το θέμα με τη Σέγκεν έχει καταντήσει ανέκδοτο. Η συνθήκη Σέγκεν είν' αυτή που λέει πως δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή περίπου αφού από μεν τις παλιές χώρες η Αγγλία (εντάξει, η Μ. Βρετανία) ποτέ δεν δέχτηκε τη συνθήκη κι έτσι για να πας στο Λονδίνο χρειάζεσαι διαβατήριο, ενώ για τα καινούρια μέλη (π.χ. Βουλγαρία) υπάρχει "αναστολή". Η Ελλάδα ανήκει στο χώρο Σέγκεν (όπως ανήκει κι η Ελβετία που δεν είναι στην ΕΕ). Κι αφού έχει γίνει τόση κουβέντα για την έξοδο της Ελλάδας απ' το ευρώ κι αφού η απειλή αυτή πιάνει, χρησιμοποιείται παρόμοια η αποπομπή της απ' το χώρο Σέγκεν. Μόνο που εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η αποπομπή (ή όπως αλλιώς ειπωθεί) μπορεί να γίνει για να περιοριστούν (εγκλωβιστούν) οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά απ' την άλλη έχει κι η χώρα μας λερωμένη τη φωλιά της.

Όταν φτάνει κάποιος σε χώρα Σέγκεν και δεν προέρχεται απ' το εσωτερικό, δηλ. από χώρα της Σέγκεν, πρέπει να καταγραφεί. Η παλιά κλασσική διαδικασία: διαβατήρια κλπ. Και για να γίνει αυτό, δημιουργούνται ειδικά σημεία καταγραφής προσφύγων, τα λεγόμενα χοτ σποτ. Κάτι που δεν είναι απλή (ούτε φτηνή) διαδικασία. Απ' την άλλη, η λειτουργία του χοτ σποτ έχει γίνει η αιτία για χοντρούς καυγάδες στην Κω. Αντιδρούν. Αν και εγώ δεν καταλαβαίνω το γιατί. Γιατί συμμερίζομαι την κυβερνητική άποψη πως η καταγραφή διευκολύνει το να μετακινηθούν οι πρόσφυγες ενώ αλλιώς μένουν στο νησί για πολύ περισσότερο καιρό. Σίγουρα οι αστυνομικές επιχειρήσεις δεν είναι λύση. Αλλά σε τι επιβαρύνει τον τουρισμό η λειτουργία του σημείου καταγραφής;

Το έχω ξαναγράψει πως η καλύτερη δουλειά θα ήταν τα σημεία αυτά να λειτουργούσαν στην Τουρκία. Να καταγράφονται οι πρόσφυγες εκεί και να ταξιδεύουν ασφαλώς είτε με πλοία είτε με τρένα κλπ. Αλλά αυτό μπλέκει στις συμφωνίες κρατών. Σήμερα, αυτό που γίνεται είναι πως αφού φτάσανε μέχρις εμάς, να τους καταγράψουμε και να δούμε τι θα τους κάνουμε. Επειδή κατάφεραν και πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα (που όπως έχουν παραδεχθεί και οι αξιωματικοί της Φρόντεξ, δεν είναι χωράφι να βάλεις φράχτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.