25 Φεβρουαρίου 2016

Φύλλο για πίτες

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει για φύλλο με τη μηχανή. Σήμερα, κοιτάζοντας τα πρόχειρα που είχα, είδα πως είχα σημειώσει τα υλικά για φύλλο στο χέρι. Που είν' αυτή που υπάρχει στα κολοκυθοπιτάκια της μάνας μου, αλλά αν θέλεις να φτιάξεις φύλλο πρέπει να θυμάσαι πως υπάρχει εκεί για να την ψάξεις. Οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει και αυτόνομη! Η βασική διαφορά είναι στα υγρά: εδώ η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά ενώ στην άλλη περίπτωση πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή, να σκάει. Πάντως, επειδή τη δοκίμασα και στη μηχανή, μια χαρά μπορεί να περάσει κι από κει (με λιγότερο νεράκι).

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό (ή όσο χρειαστεί για να είναι μαλακή η ζύμη)
1 φλιτζάνι λάδι
2 κουταλάκια ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ανοίγω ένα λάκκο στη μέση και ρίχνω τα υγρά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αναμειγνύω τα υλικά να ενοποιηθούν και μετά ζυμώνω τη ζύμη.
Την αφήνω 10' να ξεκουραστεί. Παίρνω ένα κομμάτι και το ανοίγω λίγο με το χέρι. Πασπαλίζω ένα (γερό) τραπέζι με λίγο αλεύρι, απλώνω την ανοιγμένη ζύμη και συνεχίζω το άνοιγμα με τον πλάστη μέχρι να γίνει το φύλλο τόσο λεπτό όσο το θέλω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.