03 Φεβρουαρίου 2016

Προώθησε αυτό το μέιλ, τσάμπα είναι

Πολλές φορές έχουμε πάρει μέιλ που η κατακλείδα τους είναι μια προτροπή να το προωθήσουμε σ' όλες τις επαφές μας. Επίσης παρόμοιες προτροπές εμφανίζονται και στο φέισμπουκ. Που εκεί προτρέπουν για κοινοποίηση ή έστω για ένα απλό λάικ! Το θέμα τους συνήθως είναι καταστροφολογικό ή απλά μια έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματα του αναγνώστη. Με κορυφαίο την ζήτηση για αίμα για τον Βαγγέλη Μερισιώτη. Ιδού δυο παραδείγματα από παρόμοια μηνύματα:

"ΠΡΟΣΟΧΗ! Νέος ιός στο ίντερνετ.
Προσοχή! Ενημερώστε όποιον μπορείτε! Μέσα στις επόμενες μέρες...
Μην ανοίξετε κανένα μήνυμα που περιέχει ένα συνημμένο που ονομάζεται:
Ενημέρωση για τα Windows Live ανεξάρτητα από το ποιος σας το έχει στείλει.
Είναι ένας ιός που καίει όλο το σκληρό δίσκο. Αυτός ο ιός προέρχεται από ένα γνωστό πρόσωπο που έχει τη λίστα διευθύνσεών σας.
Αυτό είναι ο λόγος που πρέπει να στείλετε αυτό το μήνυμα σε όλες τις επαφές σας.
Εάν λάβετε ένα μήνυμα με το συνημμένο "Windows Live Update", ακόμη και αν αυτό έχει σταλεί από έναν φίλο, μην ανοίγετε και αμέσως απενεργοποιεί τον υπολογιστή σας.
Αυτή είναι η χειρότερη του ιού ανακοίνωσε τίτλους από το CNN και έχει ταξινομηθεί από τη Microsoft ως ο πιο καταστροφικός ιός ποτέ.
Αυτός ο ιός ανακαλύφθηκε χθες από τη McAfee.
Δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευής για αυτόν τον τύπο του ιού.
Καταστρέφει τον τομέα μηδέν από το σκληρό δίσκο.

Θυμηθείτε: αν μπορείτε να στείλετε αυτές τις πληροφορίες στις επαφές σας, θα μας προστατέψουν όλους!
"

Άλλο:
"ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ- ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 11 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΙΡΗ Η ΟΠΟΙΑ
ΕΙΝΑΙ 2. Η ΜΑΙΡΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ
ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΧΕΙ
ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ WASHINGTON ΤΩΝ Η.Π.Α ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΑΣ ΕΚΕΙ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΙΚΙ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ
ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΕΝΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ e-mail.

ΕΝΑ 2ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΥΛΑ ΜΑΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
"

Τι πρέπει να κάνουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις; Απλά τίποτα. Το πολύ να μπούμε σε διαδικασία να επιβεβαιώσουμε από τις πληροφορίες που περιέχει (κάποιες φορές έχει και τηλέφωνα) πως πραγματικά αυτό το μήνυμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οπότε πάλι τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να κάνουμε :) Το χειρότερο που μπορούμε είναι να προωθήσουμε το μήνυμα. Κι αυτό γιατί η απώλεια είναι διπλή: και οι μέιλερ γεμίζουν τσάμπα και βερεσέ και εδραιώνεται η αυταπάτη πως με την προώθηση μπορεί να βοηθήσουμε.

Αλήθεια, γιατί κάποιος φορέας θα πλήρωνε για κάθε κοινοποίηση μέιλ ή για κάθε λάικ; Αν κάποιος πληρώνει για κάτι ανταποδοτικά είναι γιατί προσδοκά κέρδος. Και ποιο είναι το κέρδος απ' την προώθηση ενός τέτοιου μηνύματος; Για τον φορέα κανένα, Σίγουρα. Για κάποιον τρίτο ίσως όντως υπάρχει από το γεγονός πως θα μαζέψει διευθύνσεις μέιλ και θα τις πουλήσει. Αν κάποιος δήμος ή "το Χαμόγελο του παιδιού" ή κάποιος άλλος θέλει και μπορεί να βοηθήσεις, το κάνει.

Τα παραπάνω μέιλ τα έχω τουλάχιστον από το 2009! Κάνουν κύκλους. Όπως κύκλους κάνει και η έκκληση για αίμα για τον Μερσιώτη που δήθεν νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Κι αυτή, την εποχή εκείνη είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις απ' τους άμεσα ενδιαφερόμενους (έχει κι έναν αριθμό κινητού που τον είχαν ζαλίσει τον άνθρωπο). Α! κάπου αν ψάξω θα βρω και μια καταγγελία για κάποια επικίνδυνα τρόφιμα που έχει κι αυτή τηλέφωνα. Που όσοι τα κοινοποιούν, κανένας δεν πήρε να ρωτήσει. Καθώς και το άλλο. Με το ανάποδο ΡΙΝ. Άλλη μούφα αυτή.

Συμπέρασμα, να κλείνω. Αντίθετα απ' ό,τι λέει ο τίτλος, μην πρωθήτε. Αν φτάσουμε να το κάνουμε, πριν προωθήσουμε καλό είναι να ελέγξουμε. Με ένα τηλέφωνο αν υπάρχει πάνω ή με ερώτηση σε κάποιον αρμόδιο (π.χ. τράπεζα) ή αντί να το στείλουμε σε κόσμο και ντουνιά να ρωτήσουμε τους αναφερόμενους. Έτσι προστατεύουμε τους φίλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.