12 Ιανουαρίου 2016

Μετέωρα

Με αφορμή τον Βενέτικο, έγραφα τις προάλλες και για την περίπτωση των Μετεώρων. Ως γεωλογικό φαινόμενο. Γιατί τα Μετέωρα είναι σύνθετη περίπτωση. Εκτός απ' τους βράχους είναι και τα μοναστήρια. Έτσι κι αλλιώς θα περνάγαμε από Καλαμπάκα κι είχαμε στο πρόγραμμά μας να τα δούμε. Βέβαια, την ώρα που θα φτάναμε, μάλλον θα ήταν κλειστά τα μοναστήρια για να τα επισκεφτούμε, αλλά θα μπορούσαμε να πάρουμε μια γεύση απέξω.

Και το πράγμα πήγε ακόμα χειρότερα αλλά δεν το βάλαμε κάτω, την βόλτα μας την κάναμε. Ήταν Κυριακή 30 Αυγούστου. Η Μαρία έχει κάνει μετάταξη στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πριν από κάτι χρόνια αλλά ακόμα οργανική θέση δεν τους έχουν δώσει. Έτσι, κάθε καλοκαίρι περιμένουν να δούνε σε ποιο σχολείο θα πάνε (άσχετα αν όλα αυτά τα χρόνια πάει στο ίδιο σχολείο). Την Πέμπτη, λοιπόν, είχε βγει ανακοίνωση πως τη Δευτέρα 31/8 (τελευταία στιγμή σάματις αν τις κάνανε νωρίτερα θα βρωμούσανε) θα γίνουν προσωρινές τοποθετήσεις (κι οι οριστικές βλέπουμε). Έχουμε ησυχάσει με το θέμα και δεν ξαναψάχνουμε.
Σταματάμε για φαγητό λίγο πριν την Καλαμπάκα και πέφτει τηλεφώνημα από συνάδελφο: Με νεώτερη ανακοίνωση καλούνται όλοι όσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ να κάνουν αίτηση τοποθέτησης με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά. Με μέιλ ή με φαξ. Προθεσμία, από Παρασκευή απόγεμα μέχρι Δευτέρα πρωί! Ρίχνουμε μια ματιά μέσω του κινητού για τις σχετικές ανακοινώσεις και παίρνουν φωτιά τα μπατζάκια μας.
Στάση στην Καλαμπάκα να βρεθεί ίντερνετ σε καφετέρια, να δούμε αν θα βρεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ευτυχώς βρήκε η Ειρήνη που ήταν στο σπίτι, τα σκανάρισε και μας τα έστειλε) να συμπληρωθεί και να σταλεί η αίτηση. Αλλιώς θα έπρεπε να φύγουμε άρον άρον για το σπίτι να τα ετοιμάσουμε το επόμενο πρωί και βλέπουμε. Τέλος καλό όλα καλά, η ώρα έχει πάει 5:30 και ξεκινάμε ν' ανεβούμε προς τα πάνω.
Την οδήγηση την ανέλαβε ο Γιώργος που ήξερε καλά την περιοχή και μπορούσε να μας πάει χωρίς να δίνει οδηγίες ενώ παράλληλα μας έκανε και ξενάγηση. Είδαμε τα βράχια από διάφορα ύψη, πέσαμε και στην συνήθη γαμοφωτογράφιση (πώς τυχαίνει και σε κάθε εκδρομή μου, βλέπω κι έναν γάμο!), σταθήκαμε να φωτογραφηθούμε κι εμείς πάνω στα βράχια ενώ κάποιοι ήταν σε ακόμα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
Κι άντε να δούμε τα μοναστήρια. 6 είναι όλα, ένα γυναικείο και 5 ανδρικά. Του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και του Ρουσάνου (όχι, δεν είμαι σίγουρος ποια φωτογραφία αντιστοιχεί σε ποιο, ίσως να το διαβάσει ο Γιώργος να μας διαφωτίσει)
της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου (το γυναικείο που λέγαμε)
Του Βαρλαάμ και το Μεγάλο Μετέωρο.
Κάποτε το ανέβασμα στα μοναστήρια των Μετεώρων γινόταν με το δίχτυ.
Σήμερα, το βαρούλκο έχει μουσειακή αξία.
Γιατί ο εκσυγχρονισμός έχει φτάσει κι εκεί κι έτσι αυτοί που θέλουν να πάνε χωρίς κόπο στα μοναστήρια χρησιμοποιούν ένα κρεμαστό ασανσέρ.
Αυτό δεν ισχύει γενικά για τους προσκυνητές. Για επίσημους και για προμήθειες γίνεται :)
Εκτός απ' αυτά τα έξι μοναστήρια, υπάρχει ακόμα ένα, ο Άγιος Γεώργιος ο Μανδηλάς που δεν ξέρω γιατί δεν αναφέρεται μαζί με τα υπόλοιπα έξι. Αυτό δεν είναι πάνω αλλά μέσα στους βράχους.
Τα περισσότερα απ' τα μοναστήρια στέκονται στην κορυφή ενός βράχου και δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς μέχρις εκεί παρά μόνο σκαρφαλώνοντας.
Παρόμοιοι βράχοι με τα Μετέωρα (αλλά χωρίς μοναστήρια) είχα δει και στη Γερμανία, το Μπαστάι. Παρόμοιος ο τρόπος σχηματισμού, πιο πυκνά, αλλά τα Μετέωρα θαρρώ πως είναι πιο επιβλητικά.
Κι ένα βίντεο που μου ήρθε τις τελευταίες μέρες, όταν είχα αρχίσει να στήνω το σημερινό! Είναι απλά υπέροχο.

3 σχόλια:

  1. Η ώρα που τα επισκεφτήκαμε ήταν πολύ καλή, το απόγευμα δηλ. Η θερμοκρασία ήταν σχετικά καλή και ο ήλιος τα φώτιζε όμορφα. Θαύματα της φύσης αυτοί οι βράχοι. Ακόμη και χωρίς να μπεις στο εσωτερικό των μοναστηριών μια βόλτα στα μετέωρα είναι πάντα υπέροχη. Κάποιοι καθόντουσαν στους βράχους και τα χαζεύανε από μακριά. Ίσως αν δεν φεύγαμε για Αθήνα εκείνη την ώρα να τους κάναμε παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη στο φέισμπουκ, κάτοικος της περιοχής, έκανε το παρακάτω σχόλιο:
    "εξαιρετική περιγραφή. Ας μου επιτραπούν κάποιες διορθώσεις και σχόλια . Είναι δύο τα γυναικεία μοναστήρια. (Ρουσάνου, Αγ. Στεφάνου). Ο Αη Γιώρης ο μανδηλάς δεν είναι μοναστήρι αλλά εκκλησάκι. Υπάρχει ακόμα ένα στην περιοχή που δεν είναι στο συνηθισμένο δρομολόγιο. Το μοναστήρι της Δουπιανης. Την επόμενη φορά θα πάμε μαζί"

    Η απάντησή μου; "Δεκτές! Για το Μανδηλά, το γράφω πως είναι ιδιαίτερο το καθεστώς, κάπου το δίνει για μοναστήρι. Έτσι κι αλλιώς από το δρόμο τον είδαμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με την κάτοικο της περιοχής για τον αριθμό των γυναικείων μοναστηριών και θα προσθέσω ότι και στο μοναστήρι Ρουσάνου όπως και στου Αγίου Στεφάνου έχω δει μοναχές. Κατά τα άλλα μια χαρά τα λέτε και πολύ σωστά τοποθετημένες είναι και οι αντίστοιχες φωτογραφίες. Αν και τα έχω επισκευθεί αρκετές φορές ήταν μια ακόμη υπέροχη εμπειρία. Δυστυχώς δεν έχω ακόμα επισκεφθεί το μοναστήρι της Δούμπιανης όπως και τον αρχαολογικό χώρο στη Θεόπετρα πράγμα που ελπίζω να γίνει σύντομα. Και σε άλλα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.