10 Ιανουαρίου 2016

Περιοδικά δρόμου

Όταν ήμουν στη Γερμανία έβλεπα πολλές φορές κάποιους που πουλάγανε ένα περιοδικό. Biss το λέγανε. Συνήθως ήταν στους σταθμούς του τρένου ή του μετρό. Προσπαθούσα να καταλάβω τι περιοδικό ήταν αυτό. Γιατί δεν το έβλεπα κάπου αλλού να το πουλάνε. Απ' την άλλη, οι πωλητές του στεκόντουσαν στο πόστο τους ακίνητοι και περίμεναν να τους πλησιάσει κάποιος ν' αγοράσει. Μου θύμιζαν του γιαχωβάδες αλλά απ' την άλλη, το στυλ του περιοδικού δεν έμοιαζε με τη Σκοπιά ή κάτι τέτοια που ήξερα από δω. Το είχα ψιλοψάξει στο ίντερνετ, αλλά δεν έβγαλα άκρη. Κι έφυγα απ' τη Γερμανία με την απορία.

Έχω γράψει για τις ΜΚΟ, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και για τις επιφυλάξεις που είχα σχετικά μ' αυτές. Στο διάστημα που πέρασε από τότε, κοντά δυο χρόνια, οι απόψεις μου δεν άλλαξαν. Είναι μεγάλη ιστορία οι ΜΚΟ και υπάρχει μπόλικος ανταγωνισμός, τόσος που προκαλεί απορία: αν το μόνο που θέλουν είναι να προσφέρουν και να βοηθούν, γιατί υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους;

Η παλιά ανάρτηση ήταν σε δυο δόσεις. Στη δεύτερη είχα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη "Σχεδία" που είναι περιοδικό δρόμου: δεν διακινείται από τα πρακτορεία τύπου και δεν πουλιέται από περίπτερα κλπ αλλά μόνο από άστεγους που το πουλάνε σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (και τελευταία και μέσω συνδρομών, οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία να το έχω κάθε μήνα στο σπίτι, αφού σπάνια κυκλοφορώ στα μέρη και τις ώρες που είναι οι πωλητές εκεί). Από κει λοιπόν έμαθα πως το Biss είναι το αδερφό περιοδικό του Μονάχου. Απ' τη Σχεδία έμαθα πως η ιδέα των περιοδικών δρόμου είναι διεθνής και κυκλοφορούν αρκετά.

Η Σχεδία βοηθάει και την Εθνική Αστέγων για την οποία έγινε συζήτηση μιας και την δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία, με τον τίτλο «Γκολ στη Φτώχεια», που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και κοινωνική (επαν)ένταξη συμπολιτών μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές. Η ελληνική ομάδα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις: δυο φορές πήρε το κύπελλο ήθους ενώ το 2015 πήρε παράλληλα και την πρώτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.