09 Δεκεμβρίου 2015

Γραφειοκρατία του κερατά

Ένας δήμος αποφασίζει να καθιερώσει την "Κάρτα Δημότη". Ποιος δήμος; Δεν έχει και τόση σημασία, ο δικός μου είναι, αλλά το ίδιο θα μπορούσε να είναι και σε όποιον άλλο δήμο ή υπηρεσία. Η νοοτροπία είν' η ίδια. Τι περιλαμβάνει η κάρτα; Ονοματεπώνυμο και φωτογραφία του κατόχου. Τι προσφέρει; Εκπτώσεις σε κάποιες υπηρεσίες τόσο του δήμου (και σιγά που θα πρέπει να έχεις κάρτα για κάτι τέτοιο), σε κάποιες επιχειρήσεις (προφανώς για να έχει νόημα, θα πρέπει να είναι τοπικές). Βασικός στόχος η τόνωση της τοπικής αγοράς. Μέχρις εδώ όλα καλά.

Ποιοι δικαιούνται να έχουν την κάρτα αυτή; Για μένα θα έπρεπε να είναι οι δημότες και μόνο. Για το δήμο που την καθιερώνει και οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου. Αλλά, αν η κάρτα είχε σημαντικό όφελος, δεν θα έπρεπε να γίνει ένα κίνητρο ώστε οι κάτοικοι που δεν είναι δημότες, να γίνουν; Γιατί να δίνεται σε όλους; Τι κερδίζει ο δήμος τότε; Εκτός απ' το ότι μαζεύει κινητά και μέιλ από τους κατοίκους του. Που το πώς θα τα διαχειριστεί δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο. Ποιος θα έχει πρόσβαση σ' αυτά; Πόσο μπορούν να δοθούν σε τρίτους (ακόμα κι αν αυτοί οι τρίτοι είναι οι συμβαλλόμενες επιχειρήσεις); Αναπάντητα ερωτήματα, αλλά ας πάμε παρακάτω.

Για να πάρει κάποιος την κάρτα αυτή, αν είναι δημότης, αρκεί να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα. Έτσι έλεγε το διαφημιστικό μονόφυλλο που ήρθε με τον λογαριασμό του νερού. Για τους μη δημότες, θέλει κι ένα λογαριασμό που να δείχνει τη διεύθυνση κατοικίας, πως είναι εντός του δήμου. Και για να την πάρεις πρέπει να πας στην τάδε διεύθυνση.

Πάω εκεί. Είναι το ΚΕΠ, αλλά η διανομή δεν γίνεται από το ΚΕΠ αλλά από άλλο γραφείο. Στο πίσω μέρος του ΚΕΠ (αν και, δεν νοικιάστηκε κι άλλο γραφείο, στον ίδιο χώρο είναι, αλλά υπάρχει διαχωριστικό). Με έναν υπάλληλο (γι' αυτή τη δουλειά και μόνο), έναν υπολογιστή, μια κάμερα, έναν ειδικό εκτυπωτή για τις κάρτες κι έναν απλό. Και κάτι ντοσιέ που δεν ξέρω τι ρόλο έχουν. Και προφανώς κι ένα ειδικό πρόγραμμα γι' αυτή τη δουλειά. Πλήρης εξοπλισμός. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις...

Πας να ζητήσεις την κάρτα. Α, εκτός απ' την ταυτότητα θέλουμε κι ένα φωτοαντίγραφό της (έκανα το λάθος και είπα φωτοτυπία, αλλά το επανέλαβε σωστά ο υπάλληλος :) ). Που δεν μπορεί να βγει εκεί. Πρέπει να απευθυνθείς σε παρακείμενο φωτοτυπάδικο. Επιστρέφεις με τη φωτοτυπία το φωτοαντίγραφο, αλλά και πάλι δεν είσαι έτοιμος. Χρειάζεται να συμπληρώσεις μια αίτηση στην οποία να αναγράφεται και ο αριθμός δημοτολογίου. Μα τον έχει η ταυτότητα. Όχι, γιατί με την Καλλικρατική ενοποίηση άλλαξαν οι αριθμοί. Χρειάζεται ο καινούριος. Και τα σούπερ ντούπερ συστήματα μπορεί να τα έβαλαν, αλλά μια σύνδεση με το δημοτολόγιο για να ελεγχθεί αν είναι δημότης ο άλλος και ποιο είναι το σημερινό του νούμερο δεν προβλέφτηκε. Πού μπορεί να βρεθεί ο αριθμός αυτός; Στο διπλανό ΚΕΠ.

Βγαίνεις λοιπόν απ' το γραφείο καρτών και μπαίνεις στο ΚΕΠ. Εκεί, δεν μπορούν να σου δώσουν έτσι, σκέτα νέτα το νούμερο, αλλά μόνο γραμμένο σε κάποιο πιστοποιητικό. Λογικό, αφού τα ΚΕΠ είναι άλλη υπηρεσία, ανεξάρτητη από τον δήμο στον οποίο λειτουργούν. Παίρνεις λοιπόν το πιστοποιητικό, γράφεις το νούμερο στην αίτησή σου και πας πίσω στο γραφείο καρτών.

Όχι, σου λέει ο υπάλληλος. Δεν αρκεί να τον γράψεις τον αριθμό, ούτε φτάνει πως τον είδε αυτός. Πρέπει να καταθέσεις το πιστοποιητικό. Και μετά είσαι έτοιμος να βγεις φωτογραφία και να παραλάβεις την κάρτα σου.

Ερώτημα: Καλά, όταν έστηναν όλη την επιχείρηση, δεν σκέφτηκαν να κάνουν τη σύνδεση με τον δήμο, αν και υπηρεσία του δήμου. Γιατί δεν αρκεί να δει ο υπάλληλος τον αριθμό και να τον καταγράψει στην αίτηση; (αφού το πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλη δουλειά, γιατί να το δώσω. Προσωπικά, θα το χρειαστώ μέσα σ' αυτό το μήνα. Γιατί να μην το έχω μιας και το έβγαλα;). Και καλά, αφού θέλουν όλ' αυτά τα χαρτιά, γιατί στην ανακοίνωση λένε πως το μόνο που χρειάζεται είναι η ταυτότητά μας;

Παρεμπιπτόντως, στην πόρτα γράφει πως πρέπει να πάμε και τη φωτοτυπία οι δημότες (και οι μη δημότες, φωτοτυπία κι απ' το λογαριασμό). Αλλά για τον αριθμό δημοτολογίου ούτε στην πόρτα το γράφει. Μήπως θα ήταν πιο καλά να δηλωθώ μη δημότης; Μήπως θα χρειάζονταν πιο λίγα χαρτιά; Ή μάλλον όχι. Πάλι δύο θα ήταν. Άρα, μάλλον έβαλαν το πιστοποιητικό του δήμου για να έχουν τον ίδιο αριθμό δικαιολογητικών!

Αλήθεια, αφού η εφαρμογή είναι τόσο καινούρια, γιατί μαζεύουν τόση χαρτούρα (άρα το ενεργειακό κόστος κλπ συν το αποθηκευτικό); Δεν θα ήταν πιο απλό να είχαν ένα σκάνερ και να σκανάρουν τα σχετικά χαρτιά (αντί για φωτοτυπίες); Και δεν θα έπρεπε να μπορεί η μια υπηρεσία του δήμου να παίρνει ό,τι στοιχεία χρειάζεται (και μόνο αυτά) από τις άλλες υπηρεσίες του;

Αλλά αν τα πράγματα γίνονταν απλά, πώς θα θέριευε η γραφειοκρατία;

Συμπλήρωμα

Το είχα βάλει σε σχόλιο, αλλά λέω να το ενσωματώσω κι αυτό:

Και μιλώντας για γραφειοκρατία, ιδού παράδειγμα λαμπρό: Στο σχολείο μου υπάρχει μια κοπέλα που δούλεψε μερικά χρόνια, αλλά τελικά δεν της άρεσε και σηκώθηκε και έφυγε. Στην αρχή έκανε χαρτιά για άδεια άνευ αποδοχών, αλλ' αυτό είναι μέχρι 3 χρόνια. Μετά δεν δικαιούται. Πέρασαν τα 3 χρόνια, δεν γύρισε άρα είναι αδικαιολόγητα απούσα απ' τη δουλειά της. Της γίνεται λοιπόν κάθε μήνα περικοπή των αποδοχών της (πάνω από χρόνο τώρα) και της στέλνουν χαρτιά για να την ενημερώσουν. Έστειλε λοιπόν κι αυτή μια αίτηση για παραίτηση. Όχι τίποτα άλλο αλλά ν' αδειάσει κι η θέση και να έρθει άλλος καθηγητής στη θέση της. Αμ δε. Η αίτηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη εναντίον της γιατί δεν παρουσιάζεται στη δουλειά της.

Κι ας υποθέσουμε ότι εκδικάζεται (άραγε πότε) το πειθαρχικό. Απ' ό,τι μας έχουν πει, για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν προβλέπεται απόλυση. Άρα, θα την τιμωρήσουν με διακοπή του μισθού που δεν παίρνει; με αργία; Άγνωστο. Και θα πρέπει να γυρίσει στο σχολείο. Μα δεν θέλει. Όχι, δεν γίνεται, γιατί αν δεν γυρίσει (που δεν θα γυρίσει, αφού δεν τόχει σκοπό) θα ξαναπάει πειθαρχικό και πάει λέγοντας.
Κι έτσι, ούτε θα φεύγει, ούτε θα δουλεύει κι η εκκρεμότητα θα συνεχίζεται.

Συμπλήρωμα 2

Για την κάρτα του δημότη πήγε και η Μαρία. Και δεν έφτανε να υπάρχει πιστοποιητικό, έπρεπε να είναι και φρέσκο, των τελευταίων 6 μηνών! Αλήθεια, αφού γενικά λέει πως όταν υπάρχει ταυτότητα, πιστοποιητικό δεν χρειάζεται και αντιθέτως γιατί το ζητάνε εκεί (που εκεί; στο δήμο, από όπου το βγάζουνε). Και στη συνέχεια: Αφού είναι απαραίτητο δικαιολογητικό (που δεν θα έπρεπε) γιατί το δεν το γράφουν στα χαρτιά που πρέπει να έχει μαζί του ο δημότης που πάει να βγάλει την κάρτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.