01 Νοεμβρίου 2015

Οφθαλμαπάτες

Οι οφθαλμαπάτες είναι γνωστό πως συμβαίνουν. Για παράδειγμα οι οριζόντιες γραμμές στην εικόνα. Είναι ίσες αφού έτσι τις έφτιαξα (με κοπιπάστη). Κι όμως η μια φαίνεται μεγαλύτερη απ' την άλλη. Φταίνε οι ακρούλες που μπερδεύουν το μάτι και το ξεγελούν. Στο γκουγκλ βρίσκονται δεκάδες πιο περίτεχνες και εντυπωσιακές, ειδικά οι στατικές εικόνες με τελείες που φαίνονται να κινούνται.

Αλλά ενώ το ξεγελιέται το μάτι είναι συνηθισμένο, το να ξεγελιέται ο φακός της φωτογραφικής (ή του κινητού :) ) εμένα μου φαίνεται παράξενο. Κι όμως. Οι δυο παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζουν το ίδιο αντικείμενο (σχέδιο) από διαφορετική μεριά τραβηγμένο. Κι όμως. Στη μια φωτογραφία φαίνεται μια έλλειψη (ή μια τεράστια μπάλα του ράγκμπι) ενώ στην άλλη ένας κύκλος ή μια μπάλα θαλάσσης. Δεν φταίει το ότι τη μια την έχω τραβήξει όρθια ενώ την άλλη πλάγια. Κι αλλιώς το ίδιο θα ήταν. Λίγο η σκίαση, πολύ η γωνία λήψης, δίνουν άλλο αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα: όταν λέει κανένας πως οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την αλήθεια, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα δείχνουν αυτό που ο ίδιος θέλει να βλέπει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.