24 Σεπτεμβρίου 2015

Σκόπια, τα αγάλματα

Το κέντρο των Σκοπίων είναι γεμάτο αγάλματα. Για ό,τι φανταστεί κανείς. Στην περιήγησή μςα στο κέντρο ο πρώτος σταθμός ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης Πηγαίνοντας πήραμε μια γεύση αν και αυτό που δεσπόζει από μακρυά είναι με το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου: ένα συντριβάνι με μια ψηλή κολόνα στη μέση πάνω στο οποίο υπάρχει το άγαλμα. Έτσι που να φαίνεται από παντού.

Όμως αγάλματα υπάρχουν για τα πιο απλά θέματα. Ένας ταύρος,ας πούμε, ή μια κοπελιά που μιλάει στο κινητό της.
Μουσικάντες ή ένας λούστρος, κοπέλες που συζητάνε σ' ένα τραπεζάκι ή δίπλα - δίπλα σ' έναν φράχτη.
Ή έχουμε ιστορία ή τη δημιουργούμε. ΄Έτσι βάζουμε διάφορες προσωπικότητες που έδρασαν στην περιοχή ή είχαν κάποια σχετική καταγωγή. Π.χ. ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ιουστινιανός και ο Σαμουήλ
Η μητέρα Τερέζα ή ο Σκεντέρμπεης (που κι οι δυο τιμούνται και στην Αλβανία, αλλά έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αλλά και της πόλης είναι αλβανικής καταγωγής).
Φίλιππος, Κύριλλος και Μεθόδιος και δεν θυμάμαι ποιοι άλλοι. Ακόμα ένα συντριβάνι (πολλά απ' τ' αγάλματα συνδυάζονται με συντριβάνια) είναι αφιερωμένο στη μητρότητα, με διάφορες φάσεις της,απ' την εγκυμοσύνη μέχρι το μεγάλωμα.
Για να πάμε απ' την άλλη μεριά του Βαρδάρη και να μπούμε στην παλιά πόλη, περνάμε απ' την Κάμεν Μοστ (= Λίθινη Γέφυρα)  Η παλιά πέτρινη γέφυρα μπορεί να μην είναι σαν του Μόσταρ αλλά έχει κι αυτή το κατιτίς της. Στη βάση της, μέσα στο ποτάμι, ένα άγαλμα ακόμα: μια κοπέλα που ετοιμάζεται να βουτήξει στο νερό (ενώ κάποιος άλλος έχει ήδη βουτήξει και φαίνονται οι πατούσες του).
Υπάρχουν κι άλλες γέφυρες με λιοντάρια και φανάρια που θυμίζουν Ποντ Νεφ του Παρισιού και αγάλματα όπως αυτή του Καρόλου της Πράγας και μάλιστα επί δύο, μια με τους πνευματικούς ανθρώπους που κατάγονται από την περιοχή
και μια με ιστορικές προσωπικότητες απ' τον Περδίκα μέχρι τον Σεπτίμιο Σεβήρο κι άλλους που δεν τους ήξερα. Όπως έλεγα κάποια στιγμή, αν κάποιος κάτσει να γράψει και να περιγράψει το κάθε ένα απ' αυτά θα βγει ένας τόμος τεράστιος (πέρα απ' τον άπειρο χρόνο που θα χρειαστεί).
Να επαναλάβω πως γενικά ό,τι έβλεπες, κάπου αλλού το είχες ξαναδεί. Βέβαια εδώ ήταν στο πιο χοντροκομμένο.

Τέλος του πασχαλινού ταξιδιού μας :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.