28 Σεπτεμβρίου 2015

Μετονομασίες Υπουργείων

Άλλο πράγμα είχα στο νου μου να βάλω σήμερα, αλλά η επικαιρότητα ξαναφέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο έχω ξαναγράψει στο παλιό μου μπλογκ. Με τον ίδιο τίτλο. Μόνο που τότε επικεντρώθηκα στο επείγον του πράγματος (έγινε μέσα στις εξετάσεις και τα αποτελέσματα) ενώ μπήκαν και άλλα σχετικά - άσχετα. Σήμερα, θέλω να πω λίγο για την ιστορία και να προβληματιστώ (εγώ κι οι υπεύθυνοι, που μιας και σίγουρα δεν με διαβάζουν, δεν πρόκειται να προβληματιστούν :) ). Αφορμή η νέα μετονομασία του υπουργείου στο οποίο δουλεύω, το υπουργείο παιδείας και κάτι άλλο.

Σ' όλες τις χώρες και σ' όλες τις εποχές που στήνονται κυβερνήσεις υπάρχει ένα κεντρικό όργανο για την εκπαίδευση μιας και αυτή είναι σημαντικό θέμα για το κράτος οπότε θέλει, καλώς ή κακώς, να την ελέγχει πλήρως. Το όνομα αυτού του κεντρικού οργάνου δεν έχει και τόση σημασία, αλλά συνήθως στην Ελλάδα τα κεντρικά αυτά όργανα ελέγχου και συντονισμού ενός τομέα τα λέμε υπουργεία, όσο για την εκπαίδευση την λέμε παιδεία, άρα πάντα υπάρχει ένα υπουργείο παιδείας.

Η Γερμανία που ήμουνα, είναι ομόσπονδο κράτος. Αποτελείται από 16 ομόσπονδες οντότητες που εμείς τις λέμε κρατίδια. Κάθε ένα απ' αυτά έχει δική του κυβέρνηση, άρα και δικό του υπουργείο παιδείας. 16 λοιπόν τα υπουργεία κι ένα της κεντρικής κυβέρνησης 17, με διάφορες παραλλαγές στα ονόματά τους. Συνήθως έχουν μέσα και τη λέξη κουλτούρα που σημαίνει κάτι πιο γενικό απ' την εκπαίδευση (και είναι γερμανική).

Κάποιοι τη λέξη κουλτούρα τη μεταφράζουν πολιτισμό, μπλέξιμο η απόδοση των όρων, εν πάση περιπτώσει η παιδεία στην πραγματικότητα περιέχει και εκπαίδευση και πολιτισμό οπότε αποφασίζουν να ενώσουν τα δυο υπουργεία (το παιδείας και το πολιτισμού). Το είδαμε δυο φορές τα τελευταία χρόνια και τις δυο δεν περπάτησε. Και για να έχεις ένα "ολιγομελές και ευέλικτο σχήμα" δεν είναι η λύση να αλλάξεις όνομα, να βάλεις και τα δυο κοινή ταμπέλα και μετά να βάλεις μπόλικους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς και δεν συμμαζεύεται. Με 40 και με 45 (και βάλε) συνολικά άτομα, μόνο ολιγομελές δεν είναι.

Το πρόβλημα με τις συνεχείς μετονομασίες μεγαλώνει μιας και το όνομα πρέπει να εμφανίζεται και στις σφραγίδες. Κι ακόμα κι αν δεν γράφεται ολόκληρο αλλά μόνο τα αρχικά, πρέπει να υπάρχει σωστά γραμμένο. Κι αυτό κοστίζει. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά οι ονομασίες παίζουν, βάζοντας νέες λέξεις ή αλλάζοντας τη σειρά για να κάνουν τη διαφορά. Δεν αφήνουν τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο να πουν χρησιμοποιείστε τα προηγούμενα (σφραγίδες, προτυπωμένα φάκελα κλπ). Αλλά για να το πουν αυτό θα πρέπει να υπήρχε πρόβλεψη να φυλαχτούνε.

Για κλείσιμο ας δούμε την ιστορία των αλλαγών στο όνομα του εν λόγω υπουργείου όπως την έχει η Βικιπαίδεια, αλλά την έχει σε διαφορετικά άρθρα (ίσως πρέπει να κάτσω να κάνω μια κάποια ενοποίηση εγώ):

Διάστημα Ονομασία
1833 - 1926  Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
1926 - 1949  Υπουργείο Θρησκευμάτων και Παιδείας
1949 - 1955  Υπουργείο Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας
1955 - 2009  Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
2009 - 2012  Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
2012 - 2013  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
2013 - 2015  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015  Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015 - ;  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Συμπέρασμα: 93 χρόνια 1 όνομα. Στα επόμενα 83 χρόνια 3 ονόματα και τα τελευταία 6 χρόνια 5 ονόματα, με το φετινό να έχουμε δυο για να καλύψουμε το κενό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.