11 Αυγούστου 2015

Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη Γιαννάκη

Πάνε κάμποσα χρόνια που είχα βρεθεί στη Σαλονίκη. Ο Γιαννάκης προσφέρθηκε να φτιάξει μελιτζανοσαλάτα. Πιάνει τη μελιτζάνα και τη βάζει όπως ήταν στο μάτι της κουζίνας και την ψήνει γύρω - γύρω. Μετά προσθέτει και μερικά ακόμα υλικά και γίνεται μια καταπληκτική σαλάτα. Κράτησα τη συνταγή κάπου και προχθές τη θυμήθηκα ξαφνικά! Με την ευκαιρία, να ευχηθώ και χρόνια πολλά στην Κατερίνα (του) για αύριο :)

Υλικά

2 μελιτζάνες φλάσκες
2 φρέσκιες τομάτες μικρές
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο (ή και παραπάνω ανάλογα με τα γούστα)
μαϊντανός μπόλικος
αλάτι, πιπέρι
λάδι, ξίδι

Εκτέλεση

Τυλίγω ολόκληρες τις μελιτζάνες μία - μία μέσα σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνω στο φούρνο (γκριλ) ή στα κάρβουνα. Όταν είναι έτοιμες, τις ανοίγω, τις κρυώνω λίγο, τις ξεφλουδίζω και τις ψιλοκόβω οριζόντια και κάθετα ή τις λιώνω στο μούλτι. Ρίχνω τα κομμάτια σ' ένα μπολ. Πλένω και ψιλοκόβω τις φρέσκιες τομάτες σε μικρά - μικρά κυβάκια (κονκασέ) αλλά χωρίς πολλά ζουμιά, τις ρίχνω στις μελιτζάνες. Ψιλοκόβω το σκόρδο και τον μαϊντανό. Ανακατεύω όλα τα υλικά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και μπόλικο ξίδι. Αφήνω για λίγη ώρα στο ψυγείο να "σφίξει". Τρώγεται και την επόμενη μέρα και ταιριάζει πολύ με ψητό κρέας στα κάρβουνα!

Ιδέα

Αντί να ψήσω τις μελιτζάνες στα κάρβουνα (κι ειδικά αν δεν θέλω μεγάλη ποσότητα) μπορώ να τις ψήσω στο μάτι της κουζίνας. Τις ακουμπώ όπως είναι, ολόκληρες μέχρι ν' αρχίσουν να καίγονται από κάθε πλευρά. Έτσι παίρνουν μυρωδιά σαν καπνιστές :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.