05 Αυγούστου 2015

Ιμάμ, αλλά όχι μπαϊλντί!

Για το ιμάμ είχα βάλει τη συνταγή πριν δυο σχεδόν χρόνια. Πού το ξαναθυμήθηκα; Πάλι καλοκαίρι, πάλι οι μελιτζάνες στο φόρτε τους, πάλι στο χωριό, πάλι να φτιάξουμε ιμάμ. Αλλά λάιτ. Η μάνα μου επιμένει σ' αυτό, λίγο γιατί έχει χοληστερίνη και τα πολλά τηγανητά δεν κάνουν καλό, λίγο γιατί είναι πιο εύκολο, το έχει καθιερώσει. Και μιας και η εκδοχή αυτή είναι πιο ελαφριά, θέλει πολύ ζόρι για να καταφέρεις να σκάσεις, να μπαϊλντίσεις. Έτσι, την ονόμασα ιμάμ αλλά όχι μπαϊλντί :)

Υλικά

6 μεγάλες μελιτζάνες
3 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
2 – 3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι φυλλαράκια μαϊντανού
3 ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ
¾ φλιτζανιού λάδι
αλάτι
πιπέρι
κύμινο

Εκτέλεση

Με μυτερό μαχαιράκι αφαιρώ τα πράσινα σκληρά μέρη της μελιτζάνας (αν θέλω αφήνω το κοτσάνι στη θέση του για ομορφιά, εγώ δεν το συνηθίζω). Ακουμπώ τις μελιτζάνες και κάνω στην όψη που φαίνεται δυο χαραξιές χωρίς να φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω. Αλατίζω τις μελιτζάνες (ή τις βάζω σε νερό με μπόλικο αλάτι) και τις αφήνω μια ώρα τουλάχιστον να ξεπικρίσουν. Κάνω το ίδιο με τα κρεμμύδια σε άλλο πιάτο. Στύβω τις μελιτζάνες και τις απλώνω σε ταψί με τα χαραγμένα μέρη προς τα πάνω. Με πιρούνι διευρύνω το άνοιγμα και μοιράζω τα κρεμμύδια στο άνοιγμα. Περιχύνω με το μείγμα τομάτας, μαϊντανού κλπ και έτοιμο το φαγητο για το φούρνο όπου το ψήνω στους 180 βαθμούς για καμιά ωρίτσα. Σερβίρω χλιαρό ή κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.