13 Αυγούστου 2015

Κεμπάπ, ντονέρ και μπλέξιμο

Τι είναι το κεμπάπ; Κρέας κομμένο σε κιμά και αρωματισμένο με διάφορα μπαχαρικά, αρκετά έντονα. Η λέξη κεμπάπ είναι τούρκικη (προερχόμενη λέει απ' τ' αραβικά) σημαίνει ακριβώς αυτό και έτσι το δίνει και το λεξικό της νέας ελληνικής. Συνήθως το κεμπάπ πλάθεται σε μακρουλά μπιφτέκια που ψήνονται είτε έτσι, σκέτα είτε σε σούβλα και τέτοιες εικόνες δίνει μια αναζήτηση στο γκουγκλ. Γνωστό κεμπαπτζίδικο στην Αθήνα είναι του Θανάση δίπλα στο Μοναστηράκι (αλλά και ο Μπαϊρατκάρης και ο Σάββας απ' απέναντι έχουν και κεμπάπ). Συνταγή για (γιαουρτλού) κεμπάπ έχω δώσει κι εγώ ενώ αυτό της φωτογραφίας είναι ένα Άδανα κεμπάπ που έφαγα πρόσφατα στην Πέργαμο.

Πάμε τώρα στο ντονέρ. Κι αυτό τούρκικο είναι (döner) και σημαίνει κάτι που γυρίζει. Ο όρος χρησιμοποιείται για κρέατα περασμένα σε μια σούβλα κάθετη, με τη φωτιά πίσω στο μισό μέρος. Αυτό που στα ελληνικά λέμε γύρο. Συνήθως τα κρεατικά είναι μεγάλα κομμάτια κρέας, κοτόπουλο ή αρνί στην Τουρκία ή από Τούρκους με κοτόπουλο ή χοιρινό στα δικά μας δεδομένα μιας κι οι χριστιανοί δεν έχουν απαγορέψει το χοιρινό :)
Αντί για κομμάτια κρέας, δεν υπάρχει πρόβλημα να μπει και κιμάς. Ζυμωμένος σε κεμπάπ. Αντί να ψήνεται δακτυλόσχημο, ψήνεται στη σούβλα του ντονέρ. Τότε έχουμε το ντονέρ κεμπάπ. Και στα περισσότερα σχετικά μαγαζιά στο εξωτερικό, αυτό είναι που πουλάνε οι Τούρκοι που έχουν κατακλύσει όλη την Ευρώπη (τουλάχιστον) ενώ στην Τουρκία συνήθως υπάρχουν δυο ντονέρ που γυρίζουν, ένα με κεμπάπ κι ένα με κρέας (κι αυτό βέβαια με μπόλικα μπαχαρικά) όπως φαίνεται και στις δυο πρόσφατες φωτογραφίες απ' τη Σμύρνη.
Η σύγχυση ανάμεσα στα δύο μεγάλη Έχω κι εγώ το δικό μου μερδικό :) σ΄αυτό και μάλλον πρέπει να το διορθώσω, ειδικά μετά απ' αυτό που είδα πρόσφατα στη Μυτιλήνη: choco kebap. Που είναι παγωτό. Και το πρόβλημά μου δεν είναι που χρησιμοποιείται για κάτι κρύο ενώ συνήθως είναι για ζεστό. Κάθε άλλο. Θα μ' άρεσε η ευρηματικότητα αν έλεγε τσόκο ντονέρ. Η χρήση της λέξης κεμπάπ είν' αυτή που μ' ενόχληση κι έγραψα όσα έγραψα σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.