07 Αυγούστου 2015

Σίμπενικ

Πήγαμε και στο Σίμπενικ (Šibenik). Σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις που επισκεφτήκαμε μέχρι τώρα στις ακτές της Αδριατικής, η πόλη δεν ιδρύθηκε από τους Έλληνες, τους Ιλλυριούς ή τους Ρωμαίους, αλλά από τους Κροάτες, τον 10ο αιώνα κι είναι η αρχαιότερη Κροατική πόλη.

Ο δρόμος μας από το Σπλιτ στο Ζαντάρ (τον επόμενο προορισμό της μέρας) ήταν σύντομος (όχι σε χιλιόμετρα αλλά σε ώρα, καθότι πια είχαμε πέσει σ' αυτοκινητόδρομους, που εννοείται θέλαν και τα διόδιά τους). Απ' την άλλη, το ξενοδοχείο που θα μέναμε ήταν μακριούτσικα απ' την πόλη κι έτσι είπαμε να φάμε τη μέρα μας και να πάμε εκεί μια και καλή το βράδυ για άραγμα.
Πάντως, το Σέμπενικ δεν μας απογοήτευσε. Κλασσικά πράγματα, παλιά πόλη, καθεδρικός, δημαρχείο, στενάκια με τριώροφα, τετραώροφα κτίρια με πολλά παράθυρα. Μια απ' τα ίδια αλλά και διαφορετικά.
Έτσι, δεν έχω να γράψω ιδιαίτερα σχόλια για το τι φαίνεται κάθε φορά στις φωτογραφίες, απλά θα βάλω αυτές που μου αρέσανε κι αντιπροσωπεύουν την πόλη που είδα.
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κομητείας (νομού), της Κροατίας και της πόλης. Γιατί ακολουθώντας τις συνήθειες της Κεντρικής Ευρώπης κάθε πόλη έχει και τη σημαία της, με τα χρώματά της και το σήμα της. Η άλλη φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε μαγαζί με τουριστικά είδη. Μας έκαναν εντύπωση τα ψάρια και το χρώμα τους. Νομίσαμε πως ήταν μεταλλικά. Τα πιάνουμε κι είναι πανάλαφρα. Ρωτήσαμε και μας είπαν πως ήταν από ένα είδος κεραμικού υλικού.







Όμορφα πανώθυρα και
λεπτομέρειες από ανάγλυφα σε σπίτια και εκκλησίες.
Κι οι κλασσικές για την περιοχή φωτογραφίες με τις μπουγάδες πάνω απ' το δρόμο
και τα καλώδια για το ηλεκτρικό :)
Και μια ιδιαίτερη φωτογραφία: Η Ματίνα ποζάρει μπροστά από ένα μαγαζί με τ' όνομά της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.