04 Ιουλίου 2015

Σύνοδος Πλανητών

Όταν λέμε σύνοδος πλανητών εννοούμε πως δυο ή περισσότεροι πλανήτες φαίνονται αρκετά κοντά καθώς κοιτάμε στον ουρανό. Το ότι φαίνονται δεν σημαίνει και πως είναι. Απλά, καθώς οι πλανήτες γυρίζουν γύρω απ' τον Ήλιο (και μαζί τους κι η Γη μας) η γωνία που τους βλέπουμε αλλάζει κι έτσι φαίνονται να είναι περίπου κολλητά ο ένας στον άλλον. Συνήθως η σύνοδος είναι με δυο πλανήτες, αλλά πιο σπάνια μπορεί να είναι και τρεις όπως τον Μάιο του 2013 (ή αυτή που θα γίνει στις 17/10/2015, σημειώστε από τώρα την ημερομηνία). Και παραπάνω μπορεί, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν (ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως οι ορατοί πλανήτες είναι μόλις 6.

Για σύνοδο μπορούμε να μιλάμε και για άλλα ουράνια όταν έρθουν κοντά, αλλά σήμερα θα μιλήσω για τη σύνοδο αυτών των ημερών, της Αφροδίτης και του Δία. Μιας και οι δυο πλανήτες είναι απ' τα ουράνια σώματα που φαίνονται έντονα στον ουρανό, δεν χρειάστηκε να νυχτώσει για να φανούν το ένα δίπλα στο άλλο.
Η Αφροδίτη αριστερά, πιο έντονη, με φωτεινότητα -4,2 κι ο Δίας δεξιά με φωτεινότητα -1,9 (όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα).
Και για όποιον δεν το πιστεύει, μπορεί να μεγαλώσει τη φωτογραφία και να δει πως γύρω απ' τον Δία φαίνονται και τρία απ' τα φεγγάρια του!!! Η καινούρια μου φωτογραφική είναι καταπληκτική.
Τη σύνοδο την παρατήρησε η Μαρία, σε μια βόλτα που κάναμε την Τετάρτη το βράδυ. Τότε ήταν και το πιο κοντινό σημείο που βρέθηκαν οι δυο πλανήτες. Με το που γυρίσαμε στο σπίτι προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία με το χέρι! Καλά τα κατάφερε. Αλλά εγώ περίμενα να βραδιάσει η Πέμπτη για να βγάλω άλλες με τρίποδο, παρά το γεγονός πως η απόσταση μεγαλώνει. Και μιας και τα εξυπνόφωνα έχουν πολλές δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και το να σκοπεύεις ένα ουράνιο σώμα και να σου δείχνει ποιο είναι,
προσπάθησα και πήρα δυο εικόνες της οθόνης, με δυο διαφορετικά προγράμματα.
Και γράφοντας αυτά, ανακάλυψα κι αυτό το βίντεο για την τριπλή σύνοδο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.