06 Ιουνίου 2015

Αποστείρωση στα βάζα

Κάθε φορά που φτιάχνω μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού χρειάζομαι βάζα για αποθήκευση. Συνήθως τα βάζα αυτά είναι ξαναχρησιμοποιημένα, αλλά και καινούρια νάναι είναι βασικό να αποστειρωθούν πριν χρησιμοποιηθούν αν δεν θέλω να μου χαλάσει το περιεχόμενο. Η διαδικασία είναι απλή. Το θέμα είναι να κλείνουν καλά οι γυάλες (άρα εννοείται πως πρέπει να έχουν μεταλλικό καπάκι). Προσοχή για τα χρησιμοποιημένα: τα μεταλλικά καπάκια αφενός μεν παραμορφώνονται εύκολα κι αφετέρου έχουν μέσα ένα πλαστικό κάλυμμα που μένουν κατάλοιπα απ' την προηγούμενη χρήση. Αυτό οδηγεί στο να χαλάει το περιεχόμενο. Θέλει πολύ σχολαστικό πλύσιμο.

Η αποστείρωση σημαίνει θέρμανση. Κι όταν αποστειρώσω τα βάζα τα γεμίζω μέχρι επάνω (έτσι όπως είναι ζεστά) με ζεστή τη μαρμελάδα (ή γλυκό ή σάλτσα). Τα κλείνω καλά, τ' αναποδογυρίζω και τ' αφήνω να κρυώσουν έτσι ανάποδα. Για να μην καώ, κρατάω τα βάζα με γάντι κουζίνας. Είναι σημαντικό να είναι και τα δυο ζεστά για να μην σπάσουν τα βάζα

1ος τρόπος

Ο πρώτος και κλασικός τρόπος είναι να βράσω τα βάζα άδεια γεμίζοντάς τα με καυτό νερό μέχρι επάνω. Τα βάζω από κρύο και περιμένω να βράσουν για 5' τουλάχιστον. Τα στραγγίζω και τα στεγνώνω καλά. Μετά τη χρήση κι αφού μισοκρυώσουν τα καλά γεμάτα βάζα, τα βάζω με το καπάκι κάτω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τους έρχεται στα 2/3 περίπου του ύψους τους και τα βράζω για 15 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Τ' αφήνω να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα, τα σκουπίζω και τα φυλώ σε δροσερό μέρος (ή σε ψυγείο, χωρίς να είναι κι απαραίτητο).

Όμως αυτός ο τρόπος είναι καλός μόνο για λίγα βάζα. Αν θέλεις πολλά, είναι χρονοβόρος. Και βρήκα πως μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά:

2ος τρόπος

Πλένω καλά τα βάζα, τα στεγνώνω και τα βάζω ανάποδα σε ένα ταψί που το έχω στρώσει με μια πετσέτα. Βάζω και τα καπάκια στο ταψάκι."Ψήνω" στους 110 βαθμούς για 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.