31 Μαρτίου 2015

Σάτιρα σε γερμανικό κανάλι

Το ZDF είναι το δεύτερο κρατικό κανάλι της Γερμανίας. Σαν να λέμε η ΕΡΤ2 στα (παλιά) ελληνικά τηλεοπτικά δρώμενα. Την περασμένη βδομάδα λοιπόν, παρουσίασε ένα σκετσάκι ας πούμε χιουμοριστικό στην πολιτικοσατιρική (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουνε) εκπομπή Die Anstalt. Μέσα σ’ ένα τεταρτάκι, παρουσιάζει στην αρχή το τι σημαίνει η επιβολή των οικονομικών όρων στην Ελλάδα και πώς οι όροι αυτοί είναι στραγγαλιστικοί για την ελληνική οικονομία. Με ένα απλό παράδειγμα που να γίνεται εύκολα κατανοητό απ' τους Γερμανούς. (Δεν είμαι σίγουρος αν έχει ήδη γίνει η προβολή της εκπομπής. Κάπου γράφτηκε πως προβλήθηκε το Σάββατο, αλλά έχω την εντύπωση πως το συγκεκριμένο σκετσάκι θα παιχτεί στην σημερινή εκπομπή, στις 23:15 ώρα Ελλάδας - προς το τέλος δηλ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ήταν για την περασμένη Τρίτη, αλλά λόγω της πτώσης του αεροπλάνου αναβλήθηκε. Να θυμηθούμε να το τσεκάρουμε, αν και, δεν θα έχει υπότιτλους :) ).

Όλα γίνονται σε μια ελληνική ταβέρνα στη Γερμανία. Που την αναγκάζουν ν' αλλάξει. Από το όνομα (που γίνεται Austeros, ελληνική η μορφή - αυστηρός - όμως που σημαίνει λιτός, δηλ. σε λιτότητα) μέχρι το τι πουλάει, ή μάλλον μέχρι να μην πουλάει. Και μπαίνουν τρεις κανόνες: «1. Οι κανόνες είναι κανόνες, 2. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, 3. Όχι κόλπα».

Όμως δεν σταματάει εκεί. Αποδομεί την επιχειρηματολογία της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Και καταλήγει πως πρέπει να εφαρμόζει κι η Γερμανία τους ίδιους τρεις κανόνας που η ίδια ζητάει να τηρούνται απ' τους άλλους: «1. Οι κανόνες είναι κανόνες, 2. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, 3. Όχι κόλπα»

Εξαιρετική στιγμή η παρουσία του Αργύρη Σφουντούρη στη σκηνή. Ο Αργύρης Σφουντούρης είναι πραγματικό πρόσωπο που σε ηλικία 4 χρόνων έμεινε μόνος του στο Δίστομο γιατί οι Γερμανοί Ναζί εκτέλεσαν όλη την οικογένειά του. Σήμερα ζει στο Βερολίνο (ή στη Ζυρίχη; Δεν είμαισίγουρος) και έκανε μεγάλες δικαστικές μάχες για τις πολεμικές αποζημιώσεις για το Δίστομο (και όχι μόνο). Σε γερμανικά δικαστήρια. Η υπόθεση παραπέμφθηκε απ' τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά παρά τη δικαίωση, τα γερμανικά δικαστήρια (που όπως όλα στη Γερμανία λειτουργούν άψογα) εν έχουν βγάλει ακόμα την απόφασή τους. Για τον Αργύρη Σφουντούρη έχει γυριστεί το 2007 η ταινία «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη»

1 σχόλιο:

  1. Τελικά σήμερα ήταν η συνέχεια, αλλά λόγω σουξέ έχει κάποια αποσπάσματα.

    Αλήθεια, μια απορία. Τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν προβαλλόταν κάτι αντίστοιχο (φιλογερμανικό στην περίπτωση αυτή) από κρατικό (ή και ιδιωτικό) ελληνικό κανάλι; Εγώ νομίζω πως θα ξεσηκωνόταν το σύμπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.