12 Ιανουαρίου 2015

Πατάτες Oγκρατέν

Εγώ είχα γράψει για πατάτες γκρατέν. Η Ελένη έγραψε τις προάλλες για πατάτες ογκρατέν. Παρόμοια πράγματα είναι και στο περιεχόμενο και στην εκτέλεση. Αλλά και διαφορετικά. Εκτός από το ένα γράμμα, το δεύτερο πιάτο είναι πιο έντονο, έχει πιο πολλά και μπορεί να σταθεί και σαν κυρίως φαγητό. Όμως δεν χάνει τη θέση του και στους μεζέδες. Η αρχή του η ίδια που συνάντησα πολλές φορές: βράζουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε μετά. Το θέμα είναι πώς τις συνοδεύεις στο ψήσιμο. Αποφάσισα λοιπόν να τις δοκιμάσω και με την καινούρια παραλλαγή κι όπως καθετί καινούριο που δοκιμάζω να παρουσιάσω εδώ (στη δική μου έκδοση, φυσικά).

Υλικά

5-6 μέτριες πατάτες
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ή λάδι
5 φέτες μπέικον
5 φέτες ζαμπόν
100 γρ. ημίσκληρο τυρί τριμμένο (κασέρι ή γκούντα κλπ)
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη

Για την επικάλυψη

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml γάλα
1 αυγό
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί σκληρό (π.χ. κεφαλογραβιέρα)
μοσχοκάρυδο

Επίσης

2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές παρμεζάνα

Εκτέλεση

Βράζω τις πατάτες για 7'-8' στη χύτρα (μέχρι ν' αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά να μην λιώσουν). Τις καθαρίζω κι αφού κρυώσουν λίγο τις κόβω σε ροδέλες.
Βουτυρώνω ένα πυρέξ και το πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά.
Κόβω το ζαμπόν και το μπέικον σε κομμάτια (στα 4 ή στα 6) και βάζω στο ταψί πατάτες λοξά τοποθετημένες, αλλαντικό και λίγο τυρί και πάλι απ' την αρχή μέχρι που να γεμίσει το ταψί. Ρίχνω από πάνω λίγο βούτυρο που έχω λιώσει ή λάδι και το αλατοπίπερο (προσοχή, δεν θέλει πολύ αλάτι γιατί έχει τα τυριά) με τη ρίγανη.
Φτιάχνω την επικάλυψη: Ανακατεύω με σύρμα το γιαούρτι με το γάλα, προσθέτω και το αυγό ύστερα το τυρί και το μοσχοκάρυδο και καλύπτω τις πατάτες. Πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα.
Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Το ξεσκεπάζω και ψήνω για άλλη μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Το ξεφουρνίζω και τ' αφήνω λίγο να κρυώσει πριν το κόψω και το σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.