30 Ιανουαρίου 2015

Μπορς (ρώσικη σούπα)

Τις τελευταίες μέρες έχω περάσει μπόλικο κρύωμα. Ξεκινώντας απ' την τελευταία μέρα στο Λονδίνο που άρπαξα ένα γερό κρύο από απροσεξία. Και πάνω που λέω άντε, το πέρασα, φτου κι απ' την αρχή μόνο που αυτή τη φορά είχε και πολλά παρεπόμενα (καταρροή, πυρετό κλπ). Το κρύωμα θέλει σούπες. Κι έτσι ξετίναξα ό,τι σούπα ήξερα. Και μου χρειάστηκε κι άλλη γιατί κόλλησε κι η Μαρία. Και θυμήθηκα το μπορς. Που είναι ρώσικη κρεατόσουπα και την έφτιαχνε η γιαγιά της Μαρίας (που είχε γεννηθεί στα μέρη εκείνα). Κι αφού την έφτιαξα, ε, είπα να την παρουσιάσω κι από δω. Το βασικό πρόβλημα που έχω με το μπορς όποτε το φτιάξω, είναι πως δεν μπορώ να φτιάξω λίγο. Πάντως είναι μια πολύ υγιεινή σούπα τίγκα στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Είναι που έχει τέτοια ποικιλία υλικών κι έτσι γίνεται μπόλικο. Και μπορεί να λέει η συνταγή για μοσχάρι, αλλά ξέρω πως στις ανέχειας τον καιρό οι κουλάκοι άμα είχαν ένα κομμάτι λίπος να ρίξουν μέσα ήταν τρισευτυχισμένοι.

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι
1 φλιτζάνι κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι καρότα
1 φλιτζάνι πατάτες σε κυβάκια
1 φλιτζάνι παντζάρια
μερικά φύλλα σέλινο
μαϊντανό
2 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
1 καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση

Βάζω σε μια κατσαρόλα ένα λίτρο νερό (ή και περισσότερο) με το αλάτι και μέσα το κρέας πλυμένο. Το ξαφρίζω και το αφήνω να βράσει 20' στη χύτρα. Ανοίγω και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Ξανακλείνω τη χύτρα και βράζω για ακόμα 5 - 8'.
Το μπορς τρώγεται ζεστό (προς καυτό), πιθανά πασπαλισμένο με παρμεζάνα τριμμένη ή με μια λίγη ξινή κρέμα γάλακτος και μια κουταλιά ξύδι. Αν δεν έχω βάλει πιπεριά μπορώ να προσθέσω μπούκοβο.

Και μια ιδέα που διάβασα εκ των υστέρων: αν δεν έχεις ξινή κρέμα (που δεν πολυσυνηθίζεται στην Ελλάδα) μπορείς να βάλεις μια καλή κουταλιά γιαούρτι :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.