29 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Τα τρένα

Κάποτε τα τρένα στην Τουρκία γνώριζαν ανάπτυξη. Αλλά δυστυχώς από τότε πρέπει να έχουν περάσει πολλά χρόνια. Τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή μεριά. Οι γραμμές σκουριασμένες, Κι ενώ μέναμε σχεδόν δίπλα στις γραμμές δεν ακούσαμε ούτε ένα τρένο να περνάει. Βέβαια, απ' ότι λένε άλλα μπλόγκια, σ' άλλες περιοχές μπαίνουν τρένα υψηλών ταχυτήτων (όπως ICE), αλλά στην Πόλη;

Ο παλιός κλασικός σταθμός του Σιρκεσί, από κει που κάποτε ξεκίναγε το Όρινετ εξπρές  ανακαινίζεται. Από μέσα που τον είδα, δεν είχε τρένο κανένα. Ψάχνοντας σήμερα είδα πως υπάρχει ακόμα το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Βουκουρέστι, που είχα χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι του πριν καμιά 15αριά χρόνια. Και ξεκινάει λέει απ' το Σιρκεσί. Απ' την άλλη ψάχνοντας λίγο παραπάνω δικαιώνομαι: μόνο ένα τρένο τη μέρα (ή μάλλον την νύχτα) δείχνει να ξεκινάει από δω, κι αυτό μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Πράγμα που επιβεβαιώνει την αίσθησή μου πως οι ευρωπαϊκές (τουλάχιστον) σιδηροδρομικές συγκοινωνίες είναι εγκαταλειμμένες.
Αντίθετα, υπάρχει απέναντι, στην ασιατική μεριά, ο σταθμός του Χαϊντάρ πασά. Που ενώνει την Πόλη με τις άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.