07 Δεκεμβρίου 2014

Λαχματζούν

Το λαχματζούν (ή λεχματζούν) το πρωτοδοκίμασα πριν πολλά πολλά χρόνια στον Πειραιά. Ήταν δυο μαγαζιά στο Πασαλιμάνι που πούλαγαν αυτή τη λιχουδιά (φαίνεται στις φωτογραφίες του γκούγκλη. Δεκέμβρης 2017 που πέρασα και κοίταξα, τα βρήκα και τα δυο στην ίδια θέση). Τα βλέπαμε όποτε κάναμε τη βόλτα μας από κει (και την κάναμε τακτικά) και κάποτε πήραμε την απόφαση να τη δοκιμάσουμε. Αλλά από τότε πέρασαν χρόνια και ξαναβρήκαμε λαχματζούν στη Γερμανία. Αραβικής καταγωγής το λαχματζούν, συνήθως τα τούρκικα κεμπαπτζίδικα είχαν κι απ' αυτό, αν και λίγες φορές πήρα, απ' τον κιμά (που είναι η γέμιση) προτιμούσα τον γύρο. Μέχρι πρόσφατα που έβαλε τη συνταγή η Ελένη.

Με το που την είδα, την κράτησα για να τη φτιάξω. Μπορεί να πέρασε πάνω από μήνας, αλλά την έφτιαξα και στη φωτογραφία είναι το δικό μου αποτέλεσμα. Μερικές παρατηρήσεις: Μιας και θεώρησα μπόλικο το μισό κιλό κιμά (και δεν είχα κιόλας όταν τ' αποφάσισα) έφτιαξα τη συνταγή της στα 2/3 της (όπως τα παρουσιάζω παρακάτω). Αφού την ήθελα για συμπληρωματικό κι όχι για κυρίως, άνετα βγήκε για 6 άτομα. Τα πιτάκια τα έφτιαξα στο χέρι, και όντως κι εμένα μου βγήκαν φουσκωτά. Απ' την άλλη, πάντα όπου είδα ή έφαγα λαχματζούν ήταν σε πολύ λεπτή πίτα κι έτσι η βασική μου πρόταση είναι οι έτοιμες αραβικές πίτες του εμπορίου. Βέβαια τότε, δεν χρειάζονται ψήσιμο στο φούρνο, Κάνα 5λεπτο ζέσταμα είναι μια χαρά. Επίσης σουμάκι δεν είχα και δεν έβαλα αλλά αρωμάτισα τον κιμά με δικά μου μπαχαρικά, έτσι κι αλλιώς αυτό είναι θέμα γούστου.

Συμπλήρωση, 10ος/2017: Κάτι έψαχνα στο σάιτ, είδα το λαχματζούν κι είπα να φτιάξω αλλά με αραβικές πίτες αυτή τη φορά. Κι ενώ είχα στο νου μου ν' αγοράσω, πέφτω πάνω σε τορτίγιες. Παρόμοιες με τις αραβικές αλλά λίγο διαφορετικές, τις αγόρασα κι ο συνδυασμός μ' άρεσε πολύ. Εξαιρετικός ο συνδυασμός. Τόσο που έβγαλα καινούρια φωτογραφία, και την έβαλα στην αρχή!

Υλικά

Για τις Πίτες (αν δεν πάρω έτοιμες αραβικές ή τορτίγιες)

2 φλιτζάνια αλεύρι (ίσως και λίγο ακόμα)
1/2 κουταλιά ξηρή μαγιά
1/4 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/3 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τον Κιμά

300γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 ντομάτα, αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη ή 2 κουταλιές κονκασέ
λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
κίμινο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για το Σερβίρισμα

κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Ανακατεύω το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και τρίβω το μείγμα με το λάδι μέχρι να το πιει. Προσθέτω και το νερό και πρέπει να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα. Αφήνω τη ζύμη σε μια ζεστή άκρη να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Σε αντικολλητικό σκεύος βάζω το λάδι να κάψει και ρίχνω το σκόρδο ψιλοκομμένο. Τσιγαρίζω τον κιμά και ύστερα προσθέτω και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί κι αυτό και σβήνω με το κρασί. Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ' το μαϊντανό και τα βράζω μέχρι να στεγνώσει τελείως από υγρά. Το βγάζω απ' τη φωτιά κι όταν μισοκρυώσει προσθέτω τον μαϊντανό. Έτοιμη η γέμιση.

Χωρίζω τη ζύμη σε 6 μπαλάκια κι ανοίγω ένα ένα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πρέπει να γίνει σαν ένα χοντρό φύλλο οπότε μπορώ να χρησιμοποιήσω ραβδί για το άνοιγμα αλλά να μην το πατήσω πολύ, αλλιώς το ανοίγω στο χέρι.

Η άλλη λύση, με τις πίτες που έχω αγοράσει :)

Απλώνω κιμά σε κάθε πίτα χωρίς να τη σκεπάσω ολόκληρη, ρίχνω γύρω από τον κιμά λίγο λάδι και τις στρώνω σε λαδωμένο ταψί (ή στρωμένο με λαδόκολλα ή σιλικόνη). Φουρνίζω για 20 λεπτά περίπου (αν οι πίτες είναι προψημένες, αρκούν τα 5').
Σερβίρω τα λαχματζούν πασπαλισμένα με τις ροδέλες κρεμμυδιού, φρέσκο μαϊντανό και πάπρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.